Skip to main content

Neem iemand in gedachten die in jouw ogen succesvol is. Wat doet deze persoon en wat maakt hem of haar zo succesvol? Waarschijnlijk denk je aan iemand die aan het roer van zijn eigen leven staat; de dingen bereikt die hij graag wilt bereiken en hierin dicht bij zichzelf weet te blijven. Succesvolle mensen zijn namelijk sterk in sturing geven aan zichzelf. Dit is geen aangeboren eigenschap, maar iets wat iedereen bij zichzelf kan ontwikkelen. Organisatiepsycholoog Stephen Covey heeft onderzocht welk gedrag ten grondslag ligt aan succes; hij ontdekte dat succesvolle mensen een zevental gewoontes of routines hebben en heeft deze uiteengezet in zijn boek; de 7 gewoontes van effectief leiderschap. Wij geven je een beknopte samenvatting.

Volgens Covey ligt de basis voor effectief gedrag bij jezelf. De eerste 3 gewoontes zijn daarom overwinningen op jezelf:

Gewoonte 1: Wees proactief

De eerste stap naar succes is de realisatie dat je jouw eigen leven vorm kunt geven. Dit doe je door te focussen op de dingen waar je zelf invloed op uit kunt oefenen. Dat zijn namelijk de dingen waar je aan kunt werken en in kan groeien. Covey heeft dit nader uitgewerkt in zijn ‘cirkel van invloed’.

Gewoonte 2: Begin met het einde in gedachten 

Sturing geven aan jezelf lukt alleen als je weet waar je heen wilt sturen. Het is daarom belangrijk om altijd een doel voor ogen te hebben. Covey raad aan om te bedenken; ‘wat wil ik dat mensen over mij zeggen aan het einde van mijn leven?’ en dan te kijken naar jouw leven en jouw gedrag op dit moment; ligt dit in één lijn? Door het einde in gedachten te houden, heb je een punt op de horizon en maak je gemakkelijker keuzes waar je echt achter staat. Het helpt hierbij ook om jouw belangrijkste waarden in kaart te brengen en deze als kompas te gebruiken.

Gewoonte 3: Belangrijke dingen eerst 

Deze gewoonte heeft Covey uitgebeeld met een beroemde metafoor; een glazen pot met zand, kiezels en stenen. Het zand staat voor de e-mails, telefoontjes en vragen die continu jouw kant op komen. De kiezels staan voor je to-do’s die redelijke consequenties hebben als je ze niet doet. De stenen staan voor de zaken die echt belangrijk voor je zijn; bijvoorbeeld tijd voor familie en je persoonlijke doelen. Vul je de pot eerst met zand, dan kiezels en dan de stenen, dan past dit niet. Draai je het om en stop je eerst de stenen erin en dan de kiezels, dan past het zand er nog mooi bij en vult alle gaten op. De boodschap: focus je op de dingen die echt belangrijk voor je zijn en laat deze niet liggen door de waan van de dag.

Deze 3 gewoontes helpen je om jezelf in actie te brengen en jezelf sturing te geven. Maar om echt effectief en succesvol te kunnen zijn heb je anderen nodig. De volgende gewoontes noemt Covey daarom overwinningen op je omgeving:

Gewoonte 4: Denk in termen van win-win 

Succesvolle mensen streven naar échte samenwerking waar iedereen beter van wordt. Maak er een gewoonte van om niet te denken in termen van concurrentie, maar in termen van win-win. Hierbij is het belangrijk om kennis niet voor jezelf te houden, maar juist te delen om anderen te helpen groeien. Zoek altijd naar een gemeenschappelijke factor in een gesprek of in samenwerking met anderen.

Gewoonte 5: Probeer eerst te begrijpen en dan pas begrepen te worden 

Deze gewoonte draait om empatische communicatie. Pas wanneer je elkaar echt begrijpt, kun je gezamenlijk creatieve oplossingen bedenken voor een probleem en toewerken naar succes. Maak er een gewoonte van om écht te luisteren naar anderen en vragen te stellen. Schakel je eigen aannames daarbij zo veel mogelijk uit.

Gewoonte 6: Werk synergetisch 

Maak gebruik van de verschillen tussen mensen; deze complementeren elkaar en zorgen voor een beter resultaat dan dat je in je eentje zou bereiken. Sta open voor de blik en denkwijze van anderen en probeer deze aan te vullen, zo kun je nieuwe mogelijkheden en kansen zien.

De laatste gewoonte gaat om continu blijven ontwikkelen en groeien. Dit kan alleen wanneer je aandacht besteed aan je eigen vernieuwing:

Gewoonte 7: Houd de zaag scherp 

De basis voor effectief leiderschap en succes is rust. Door tijd te nemen voor rust in ons lichaam, werk en hoofd houd je de energie en discipline om te kunnen werken vanuit de andere 6 gewoontes. Zorg ervoor dat je structureel voldoende slaapt, beweegt en gezond eet.

Bron

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.