Skip to main content

Verandering wordt makkelijker wanneer je jouw omgeving er actief bij betrekt. Door anderen te betrekken bij je doelen activeer je het psychologische principe van Commitment en Consistentie; de behoefte dat ons gedrag consistent is aan datgene wat we willen, vinden of zeggen.

In de oertijd was je afhankelijk van de groep om te overleven, en daardoor heeft ons brein een aantal basisprincipes ontwikkeld die volledig gericht zijn op het bevorderen van sociale acceptatie en het voorkomen van afwijzing. Commitment en Consistentie is zo’n basisprincipe dat hier op voortbouwt omdat het voorkomt dat anderen je zien als onbetrouwbaar. Wanneer je dus concrete afspraken maakt over hoe je iets wilt veranderen of een doel wilt bereiken wordt de kans veel groter dat je die doelen ook daadwerkelijk bereikt.

Dus wil je graag fitter worden? Dan is het nemen van een abonnement op de sportschool een goed vertrekpunt. Maar je kans van slagen wordt nog groter door tegen je vrienden of collega’s te zeggen dat je elke maandag en woensdag gaat sporten, en zij de volgende dag vragen of je echt bent gegaan.

Bron: Cialdini, Influence