Zelfkennis en zelfreflectie helpen ons om te ontwikkelen; we kunnen ons eigen gedrag bestuderen en bijsturen waar nodig, om zo nog beter te worden in ons werk. Toch zien we niet alles; we hebben blinde vlekken in ons bewustzijn die ervoor zorgen dat we ons eigen gedrag vertekend waarnemen. Vooral gedrag dat schadelijk kan zijn voor onszelf of in relaties met anderen, vinden we moeilijk om bij onszelf te ontdekken en geven we vaak een positieve draai. Deze blinde vlekken zijn er niet voor niets, ze hebben een functie; het is een zelfbescherming mechanisme in ons brein dat voorkomt dat we een negatief beeld van onszelf vormen. Dat is fijn en belangrijk, maar kan als keerzijde hebben dat we worden geremd in onze groei.
Gelukkig is er een manier om je blinde vlekken te ontdekken. Psychologen Joseph Luft en Harry Ingham hebben de blinde vlek weergegeven in hun bekende Johari-venster. Het venster gefet op eenvoudige wijze inzicht in ons gedrag en de relaties die we hebben met anderen en bestaat uit vier vlakken;
De Open Ruimte: wat is bekend bij mij en bij de ander?
De Blinde Vlek: wat is bekend bij de ander, maar niet bij mij?
De Verborgen Ruimte: wat is alleen voor mij bekend?
Het Onbekende: wat is zowel bij mij als de ander onbekend?
De snelste en meest effectieve manier om je blinde vlek te verkleinen en meer inzicht te krijgen in je eigen gedrag is door te vragen naar feedback. De mensen om je heen delen niet jouw blinde vlek en kunnen jou een spiegel voorhouden.
Door open te communiceren met anderen en feedback uit te wisselen,vergroot je de open ruimte en verklein je juist de gesloten ruimte.