Rethink, Recharge & Reconnect – 10 weken, 10 challenges

Doe je mee? Elke donderdag delen wij 10 weken lang een Rethink, Recharge en Reconnect challenge. Dit zijn korte doe opdrachten die je helpen om op te laden, effectief te verbinden met anderen, met meer focus te werken en met een creatieve blik naar je werk te kijken. Je kunt elk moment starten.

Challenge #5: Denk om

Een effectieve manier om jouw creativiteit en oplossingsgerichtheid te vergroten is door bewust situaties om te denken. Omdenken is een denktechniek die je helpt relativeren en problemen te veranderen in kansen. Een vaardigheid die juist in deze tijd heel waardevol is, maar niet altijd even gemakkelijk is. Je denkt waarschijnlijk veel aan de uitdagingen en zorgen die de huidige situatie met zich meebrengt. Hoe fijn zou het zijn als dit denken in plaats van piekeren, positief omdenken wordt? In deze challenge ga je daar mee te oefenen.

Door deze challenge vaker te doen:

  • Krijg je de kern van een probleem helder
  • Vind je creatievere oplossingen voor problemen
  • Ontwikkel je een positieve mindset ten opzichte van problemen

Challenge

Denk een probleem om. Doorloop onderstaande stappen:

  1. Bedenk wat jouw grootste probleem is op dit moment
  2. Schrijf alle aannames op die jij hebt bij dit probleem. Wat is er volgens jou allemaal onderdeel van het probleem en wat kan er nog meer gaan gebeuren?
  3. Deconstrueer het probleem tot feiten
  4. Check of jouw aannames kloppen met de feiten of niet
  5. Ga na wat er positief is aan de situatie
  6. Stel jezelf de vraag: welke opties heb ik om deze situatie te veranderen in een kans?

Reflecteer: hoe was het om bewust te oefenen met omdenken? Voelt het probleem nog steeds hetzelfde? Op welke manieren kan deze denktechniek je helpen in jouw werk?

Challenge samen doen? Bespreek samen met een collega of vriend jouw probleem en dat van de ander. Ga vervolgens individueel aan de slag om beide problemen om te denken. Deel de mogelijkheden die je hebt bedacht.

Lees de bite size theory: omdenken

Leave a Reply