Skip to main content

Complimenten uitwisselen op de werkvloer is een kleine moeite, maar kan een grote impact hebben op jezelf en je collega’s.

Complimenten vs. financiële bonus

Niet alleen geven complimenten ons een goed gevoel door het vrijkomen van dopamine, ze werken ook sterk motiverend. Uit onderzoek blijkt zelfs dat complimenten en positieve aandacht net zo motiverend werken als een financiële bonus. Hetzelfde gebied in de hersenen, het ventraal striatum, wordt namelijk geactiveerd of de beloning nu geld is of een compliment. Complimenten geven op het werk is daarom een goede manier om positief gedrag te stimuleren. Bovendien hebben complimenten, in tegenstelling tot negatieve bekrachtiging, zoals straffen of sancties, een duurzaam effect. Complimenten werken langer door.

Complimenten en leervermogen

Wanneer we slapen verwerkt ons brein informatie die we die dag binnen hebben gekregen en geeft ze een plek in het lange termijn geheugen. Onderzoekers ontdekken nu dat het ontvangen van complimenten een boost geeft aan ons geheugen, waardoor we efficiënter informatie kunnen opslaan en ons leervermogen daarmee wordt vergroot. Is een collega bezig met het leren van nieuwe vaardigheden of kennis, dan kun je dit proces versnellen door hem te complimenteren op gedrag.

Een compliment met impact

Naast deze positieve effecten hebben complimenten ook een positief effect op de sfeer in een team en helpt het je om te verbinden met collega’s. Een simpele ‘goed gedaan’ of ‘je bent een topper’ is echter iets te abstract en heeft wellicht niet het effect waar je op hoopt. Er zijn een paar richtlijnen om een compliment met impact te geven:

  • Wees specifiek. Geef duidelijk aan wat de ander precies goed deed.
  • Wees oprecht. We kunnen (vaak onbewust) goed inschatten of een compliment gemeend is of niet. Een onecht compliment activeert het brein minder sterk of helemaal niet.
  • Maak het persoonlijk. Noem de ander bij zijn naam en neem de tijd om een connectie te maken. Geef de ander ook mogelijkheid om erop te reageren.

Wie geef jij vandaag een compliment?

 

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.