Skip to main content

Assertiviteit is de kunst om op een respectvolle manier op te komen voor je eigen behoeften, gevoelens en grenzen. Toch zijn er verschillende barrières die het moeilijk kunnen maken om assertief gedrag te vertonen. Volgens onderzoeker en schrijver Randy Peterson zijn er 4 verschillende barrières die je kunt overwinnen om assertiever te worden:

  1. Vermijding. Een barrière die voortkomt uit angst om jezelf te laten zien en je behoeften en grenzen te uiten. Als je deze barrière ervaart, dan vermijd je vaak situaties waarin je assertief gedrag zou moeten tonen. Dit kan leiden tot onderdrukking van gevoelens en frustraties, waardoor je je steeds slechter gaat voelen. Het overwinnen van deze barrière begint met het erkennen van de angst en het versterken van je zelfvertrouwen door het aanleren van assertiviteitstechnieken en het oefenen van assertief gedrag in veilige omgevingen.
  2. Schuldgevoel. Dit is een barrière die ontstaat uit de overtuiging dat wanneer je assertief gedrag vertoont, dit ten koste gaat van anderen. Als je deze barrière ervaart, dan voel je je schuldig als je jouw behoeften en grenzen uit, omdat je bang bent dat dit negatieve gevolgen zal hebben voor anderen. Het overwinnen van deze barrière begint met het begrijpen dat het uiten van je eigen behoeften en grenzen niet egoïstisch is, maar juist een noodzakelijke stap is om jezelf te beschermen en goed voor jezelf te zorgen. Door het communiceren van je behoeften en grenzen op een respectvolle manier, kan je ervoor zorgen dat de relatie met anderen gezond blijft.
  3. Angst. Een barrière die voortkomt uit de angst voor de reacties van anderen. Als je deze barrière ervaart dan ben je bang voor afwijzing, kritiek of conflict wanneer je assertief gedrag vertoont. Het overwinnen van deze barrière begint met het begrijpen dat deze angst vaak ongegrond is en dat het uiten van je behoeften en grenzen op een respectvolle manier juist kan leiden tot meer begrip en respect van anderen. Door het oefenen van assertieve communicatie en het opbouwen van je zelfvertrouwen, kan je de angst om assertief gedrag te vertonen verminderen.
  4. Passiviteit. Dit komt voort uit de overtuiging dat het beter is om te zwijgen en niet voor jezelf op te komen. Mensen die deze barrière ervaren, denken vaak dat assertief gedrag leidt tot problemen en dat het beter is om de vrede te bewaren. Het overwinnen van deze barrière begint met het begrijpen dat het belangrijk is om jezelf te respecteren en dat het uiten van je behoeften en grenzen juist kan leiden tot meer respect van anderen.

Welke barrière herken jij? Zoom eens in op deze barrière, praat er met een collega of vriend(in) over en concludeer welke positieve gedachte over jezelf jou gaat helpen om deze barrière weg te nemen.

Bron: Randy Peterson, The Assertiveness Workbook (2022)

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.