Skip to main content
learning bites

Delegeren

By mei 21, 2019augustus 3rd, 2022No Comments

Des te meer verantwoordelijkheden je krijgt, des te moeilijker het wordt om al je taken zelf op te kunnen pakken. En door taken aan je teamleden over te laten, geef je hen meteen de kans om zichzelf te ontwikkelen. Een win-winsituatie dus.

Hoe krijg je dit voor elkaar zonder wakker te liggen over de uitvoering? Hierbij een aantal tips:

Neem de taak niet terug

Geef je medewerkers de kans om fouten te maken en deze zelf te herstellen. Los problemen niet zelf op, dan leren ze er niets van. Verwacht ook niet dat het traject net zo efficiënt verloopt als wanneer jij het zelf zou doen. Als leidinggevende blijf je wel eindverantwoordelijk voor het resultaat. Toch is de gedelegeerde taak nu een verantwoordelijkheid van je medewerker. Neem de taak niet meteen terug als je merkt dat er iets niet goed gaat. Het is niet erg als een medewerker moeite heeft met een opdracht, want het werk moet juist uitdagend zijn. Jij bent daarbij beschikbaar als vraagbaak, maar je laat hem alles in eerste instantie zelf uitzoeken.

Duidelijke verwachtingen

Maak duidelijk welk eindresultaat je verwacht. De weg ernaartoe mogen ze zelf uitstippelen. Je wilt namelijk dat je medewerkers eigen initiatief tonen, anders had je het net zo goed zelf kunnen doen. Bespreek ook wanneer er evaluatiemomenten zullen plaatsvinden en leg deadlines vast. Op die momenten kan hij toelichting geven over de voortgang. Dit zijn tevens de controlemomenten. Probeer de verleiding te weerstaan om ongevraagd of achter iemands rug om extra te controleren. Een effectieve leidinggevende geeft zijn medewerkers namelijk vertrouwen.

Benodigde bevoegdheden

Delegeren kan niet zonder een uitbreiding van bevoegdheden. Je kunt niet van een medewerker verwachten dat hij een project succesvol afrondt zonder voldoende mogelijkheden om zelf te beslissen. Dus stem goed af of er nog zaken zijn die hij nodig heeft om de taak tot een goede einde te brengen. Het is nu zijn verantwoordelijkheid en hij moet zelfstandig leren werken. Zorg  dat de rest van de collega’s hiervan op de hoogte zijn.  Als je dat niet doet, dan komen de andere medewerkers naar jou met vragen. Maar de medewerker is het eerste aanspreekpunt. Jij komt pas in beeld als hij ergens tegenaan loopt of behoefte heeft aan feedback.

Bron