Skip to main content

Feedback ontvangen is één van de meest effectieve manieren om te groeien en beter te presteren. Soms ervaren de mensen om je heen echter een drempel om feedback te geven; bijvoorbeeld uit angst om je te kwetsen. Help jezelf en de mensen om je heen daarom door er actief zelf naar te vragen. Hoe zorg je ervoor dat je goede en eerlijke feedback ontvangt, waar je daadwerkelijk iets mee kunt? Deze tips helpen je naar de juiste feedback vragen:

  • Geef aan dat je op zoek bent naar eerlijke feedback en dat de ander kritisch mag zijn. Hiermee verlaag je de drempel voor de ander om feedback te geven.
  • Wees zo specifiek mogelijk; stel specifieke vragen en benoem specifieke situaties. Bijvoorbeeld: ‘hoe had ik dit rapport duidelijker kunnen schrijven’ of ‘hoe had ik de meeting van vanochtend beter kunnen afsluiten?’.
  • Focus op de toekomst en vraag om feedforward; vraag niet naar wat je verkeerd hebt gedaan in het verleden, maar juist naar wat je voortaan beter kan doen. Zo krijgt het gesprek een positieve toon en ontvang je concreet acties ter verbetering.
  • Schrijf op wat de ander zegt. Dit heeft 3 voordelen; je onthoudt de feedback, je laat zien dat je de feedback serieus neemt en je geeft de ander wat tijd om te bedenken wat hij nog meer wil vertellen. Vaak kan een extra aanvulling die dan volgt zeer waardevol zijn.
  • Vraag feedback on the spot; direct op het moment dat het relevant is. De ander hoeft dan niet terug te denken aan een situatie van lang geleden en kan gerichter feedback geven. Bovendien leert jouw eigen brein op deze manier het beste.
  • Voor de hand liggend, maar toch het benoemen waard; zoek een rustige plek op, of ga buiten wandelen. Jij en je feedback partner kunnen dan vrijuit praten, wat zorgt voor een meer open gesprek.

Succes!

Bron

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.