fbpx

Learning Bites

11 dec 2018

EINDEJAARSGESPREKKEN: Kies voor sociale steun door het jaar heen

/
Posted By
/
Comments0

Het is weer december. Dit is hét moment waarop organisaties de balans opmaken en leidinggevenden doorgaans voortgangs- en beoordelingsgesprekken met medewerkers voeren. Maar is dit (dure) jaarlijkse feedback moment wel effectief? Het antwoord is nee.

Uit een zeven jaar durende studie van dr. Kilian Wawoe blijkt dat een jaarlijks beoordelingsgesprek niets meer dan frustratie oplevert, bij zowel de beoordelaar als de medewerker. Door niet goed op de hoogte te zijn van wat er speelt bij de medewerker ontstaat er meer afstand tussen beiden. Het is dan ook niet gek dat steeds meer bedrijven, zoals Eneco, ING en sinds kort ook Achmea, afstappen van dit jaarlijkse feedbackmoment. Maar hoe richt je dan je performance management in?

Happiness Lab, een onderzoeks- en adviesbureau gericht op werkgeluk, deed onderzoek naar alternatieven voor het beoordelingsgesprek. Hun conclusie: het is veel effectiever om medewerkers gedurende het hele jaar te steunen in plaats van éénmalig een beoordeling te geven. Er zou dan ook een shift moeten komen van de mindset van ‘beoordelen‘ naar ‘steunen‘. Sociale steun, in de vorm van constructieve feedback en waardering, blijkt een belangrijke pijler voor werkgeluk: zowel tussen collega’s onderling als tussen medewerker en leidinggevende. Je bouwt een band met elkaar op waardoor er meer openheid en verbinding ontstaat. Je schetst het beeld van een positieve toekomst en zet daarmee groei in gang. Feedback is daarmee constructief: hoe kun je iemand helpen zijn gedrag te verbeteren voor een volgende keer? Hiermee wordt feedback leuk en een kans om jezelf te ontwikkelen.

Wil je weten hoe je constructieve feedback kunt geven en dit onderdeel maakt van je werk om jouw werkgeluk te vergroten? Vraag dan eens naar onze mogelijkheden via 020 423 0603 of info@jobtraining.nl.

nl_NL
en_GB nl_NL