fbpx

Learning Bites

7 jan 2019

Een gelukkig nieuwjaar? Zeg vaker nee!

/
Posted By
/
Comments0

Het nieuwe jaar is begonnen en als mooie traditie wensen we collega’s, vrienden en familie een gelukkig nieuwjaar toe. Maar geluk hoef je niet alleen te wensen, je kan er ook aan werken.

Hoe kies je voor geluk? Allereerst moet je achterhalen wat jouw geluk precies beïnvloedt. Happiness Lab, een onderzoeks- en adviesbureau gericht op werkgeluk, deed onderzoek naar de voorspellers van (on)geluk. Zij vonden dat een hoge werkdruk het geluk van werknemers negatief beïnvloedt.

Dat de werkdruk bij veel mensen hoog is, is niet zo gek. In onze maatschappij ligt de focus namelijk op presteren, zoveel mogelijk werk voor elkaar krijgen en zoveel mogelijk geld verdienen. Samen kan dit tot te veel werkdruk leiden. Steeds meer mensen ervaren dan ook burn-outklachten en depressieve gevoelens. Dit blijkt ook uit CBS- en TNO-cijfers: het aantal Nederlanders met burn-outklachten steeg van 12,4 procent in 2013 naar 14,6 procent in 2017 en deze trend is stijgend.

Volgens Happiness Lab kan een te hoge werkdruk geweerd worden door vaker nee te zeggen. Nee zeggen lijkt eenvoudig, maar helaas is dit vaak niet het geval. Al helemaal niet op je werk waar je je baas wilt laten zien dat je een go-to persoon en onvervangbaar bent. Nu we weten dat werkdruk je ongelukkig kan maken en dat je dit tegengaat door vaker nee te zeggen, geven we je de volgende tips mee voor het nieuwe jaar:

  1. Zeg niet meteen ja op een verzoek maar vraag of je erover mag nadenken, zodat je kan checken of je het echt wilt en of je er tijd voor hebt
  2. Zeg dat je het wel wilt doen, maar dat je er pas over een aantal weken de tijd voor hebt; meestal is een probleem tzt al opgelost of kun je er in de tussentijd vast onbewust over nadenken wat straks weer tijd scheelt
  3. Zeg nee en verwijs door naar een collega of geef een ander alternatief
  4. Zeg nee tegen taken die niet passen binnen jouw focus (of draag deze over) zodat je je kunt richten op zaken die echt belangrijk voor je zijn.

Wil je leren hoe je jouw werkdruk kunt verminderen middels een training? Vraag dan eens naar onze Rust in je kop mogelijkheden via 020 423 0603 of info@jobtraining.nl.

We wensen jou een gelukkig en ontspannen 2019!

nl_NL
en_GB nl_NL