Skip to main content
learning bites

Gespreksstructuur Feedforward

By mei 9, 2019augustus 3rd, 2022No Comments

Als je niet gewend bent om regelmatig feedforward te geven, kun je er veel baat bij hebben jezelf een goede gespreksstructuur eigen te maken. Dit is nieuw gedrag, dus je zal je hersenen de tijd moeten geven dit ook daadwerkelijk in je systeem te krijgen. De enige manier is oefenen, oefenen, oefenen.

Je kunt dit makkelijker maken door de feedforward eerst voor jezelf uit te schrijven. Dit lijkt misschien extra werk, maar uiteindelijk zal het je tijd besparen en makkelijker afgaan. Een goede voorbereiding geeft je namelijk houvast tijdens het gesprek en zorgt ervoor dat je op het moment zelf geen belangrijke zaken vergeet. En door elke keer dezelfde opbouw aan te houden en dit regelmatig te oefenen, zul je merken dat je er steeds beter in wordt. Je hebt jezelf nieuw gedrag eigen gemaakt! Het voorbereiden van feedforward zal dan niet meer nodig zijn. Je kunt het nu on the spot geven. Wanneer het het effectiefst is.

Als structuur kun je het 4G model gebruiken: Gedrag, Gevoel, Gevolg en Gewenst. Tijdens de training zijn deze stappen aan bod gekomen. Een gesprek zou er als volgt uit kunnen zien:

Toen ik je het volgende zag doen / je het volgende hoorde zeggen… (wees specifiek, alleen over geobserveerd gedrag, feitelijkheden)
kreeg ik het gevoel…
Dit zorgt ervoor dat…. (het effect op jezelf en/of op anderen)
Wat vind je hiervan? (wacht even op een reactie)
In het vervolg… (het nieuwe gedrag dat je wilt zien)
Hoe denk je daarover?

Succes!