Skip to main content

We weten ondertussen wel dat de wereld snel verandert. En dat we in een hoog tempo moeten kunnen aanpassen om relevant te blijven. Dat is wat start ups doen. Deze net startende bedrijven kunnen met nieuwe ideeën en alle vrijheid om snel tot actie over te gaan, complete werkvelden met gevestigde multinationale organisaties ontwrichten. Succes draait niet om groot versus klein; tegenwoordig wordt alles bepaald door snelheid. Maar hoe vergroot je je snelheid, agility en aanpassingsvermogen? En hoe hou je plezier in je werk, wanneer je werkt in zo’n grotere organisatie die probeert mee te gaan met de veranderingen?

Het antwoord: pak de regie en denk als een start up om je werk opnieuw uit te vinden. Why? Je blijft scherp, daagt jezelf uit, houdt grip in een veranderende omgeving, versnelt je groei en most important; je vergroot je drive en werkplezier. We delen graag 5 manieren om een start up spirit te krijgen:

1 Prikkel je nieuwsgierigheid; open je blik en bedenk wat jij interessant vindt. Ga actief op zoek; lees, ontdek, experimenteer, speel, probeer nieuwe dingen uit. Niet omdat het je helpt als professional, maar omdat het je blij maakt als mens. Doe deze week iets wat je al langere tijd wilt doen, maar steeds uitstelt. Schilderen, een nieuwe sport proberen, een virtual reality (Google cardboard) bril opzetten of via online uitzoeken hoelang het nog duurt voor we naar Mars verhuizen. Het maakt niet uit wat; herontdek en voed de nieuwsgierigheid die je van nature hebt.

2 Experimenteer. Een frustratie van medewerkers in grotere organisaties is vaak dat nieuwe ideeën eerst ‘de molen’ in moeten en goedkeuring nodig hebben voordat je ermee aan de slag kan. Of erger; ze blijven op de plank liggen. Niet erg motiverend, activerend of werkplezier verhogend. Dat kan gelukkig anders, door het (in eerste instantie) kleiner te houden en te ‘tinkeren’. Tinkering betekent letterlijk prutsen. Dit is een agile manier van werken waarbij je bedenkt hoe dingen anders kunnen en het simpelweg gewoon uit probeert, als een mini-experiment. Werkt het niet? Prima, dan probeer je weer iets anders. Werkt het wel, dan heb je genoeg onderbouwing om het groter uit te rollen als je dat wilt.

3 Wees een beetje rebels. Regels breken, de status quo uitdagen en jezelf kunnen zijn (vooral in een grotere organisatie) verhoogt je werkplezier en betrokkenheid. Regels zijn nodig voor een efficiënt werkproces, maar begrenzen ook de vrijheid om te bewegen. Regels belemmeren de start up mindset die zo belangrijk is nu en in de toekomst. Vraag dus niet (om toestemming), maar doe suggesties. Neem initiatief, zoek naar mogelijkheden en grijp deze.

4 Verbind je met newbies. Nieuwkomers in een organisatie hebben vaak een verfrissende blik, verontwaardiging over hoe het er aan toe gaat en mooie ideeën voor jouw volgende mini-experiment. Vraag ze om input en feedback op (bijvoorbeeld) jouw eigen werkwijz, om tot nieuwe inzichten te komen.

Focus op de toekomst. Visualiseer regelmatig hoe jij wilt dat die eruit ziet. Leven in het hier-en-nu is belangrijk, maar in ons werk kan dat betekenen dat we in ‘de waan van de dag’ terecht komen en niet meer bezig zijn met wat we belangrijk vinden, waar we naartoe willen, wat ons blij maakt. We verliezen onze visie en de regie en gaan mee in de richting waar we door ‘het grotere geheel’ naartoe worden getrokken. Precies wat een start up dus niet doet. Nee, jij hebt de start up spirit, weet wat je wil en maakt structureel tijd vrij om daar naar toe te werken.

Vind je dit interessant? Lees dan ook onze blog over disruptief denken; een denktechniek met 4 concrete stappen om je eigen werk te disrupten (ontwrichten).

Wil je actief leren en ervaren hoe je flexibeler en creatiever wordt en kunt denken als een start up? Doe dan mee met de Game Changer training of de Klap op je Kop training.

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail naar info@jobtraining.nl.

Bron