Skip to main content

In steeds meer organisaties wordt veel aandacht gegeven aan de gezondheid en het geluk van medewerkers. Vitaliteit-en welzijnsprogramma’s zijn erop gericht om medewerkers bewust te maken van het belang van hun mentale en fysieke fitheid. Sleeppods, massagestoelen, fitnessabonnementen en gezonde smoothies dragen hieraan bij en helpen medewerkers om optimaal te presteren in het werk. Een mooie ontwikkeling; want het succes van een organisatie begint bij de mensen. Één ding wordt echter vaak over het hoofd gezien wat wel degelijk invloed heeft op het welzijn van medewerkers; de leidinggevende.

Onderzoek gepubliceerd in Harvard Business Review laat zien dat de rol van de leidinggevende in het welzijn van medewerkers groter is dan vaak wordt gedacht. Sterker nog; een leidinggevende kan een welzijnsprogramma laten slagen of juist voor een averechts effect zorgen.

Een leidinggevende heeft veel invloed in de manier waarop er wordt (samen)gewerkt. Wanneer medewerkers door een leidinggevende onder druk worden gezet om targets te halen en een hoge productiviteit te behouden, kan een medewerker zich schuldig en gestrest voelen op het moment dat hij een wandeling gaat maken of meedoet met een door de organisatie georganiseerde yogales. Bovendien blijkt dat het hebben van een ‘strenge baas’ leidt tot meer stressgerelateerde hartproblemen onder medewerkers (Nyberg 2009). Welzijnsprogramma’s hebben hierdoor geen kans van slagen in bepaalde werkculturen.

Wat werkt dan wel? Onderzoek van de Universiteit van Michigan toont aan dat medewerkers het meeste waarde hechten aan een ‘happy workplace’. Een werkomgeving waarin de mens centraal staat en die wordt gekenmerkt door vriendelijkheid, vertrouwen, respect en inspiratie. Dit zorgt voor een hogere loyaliteit, betrokkenheid, betere prestaties en meer creativiteit. De krachtigste manier waarop leidinggevenden het welzijn van hun medewerkers kunnen verhogen is daarom door een positieve, mensgerichte cultuur te creëren in hun team. Kleine dagelijkse acties waarmee je steun en empathie toont, zoals hulp aanbieden of vragen hoe het met iemand gaat, dragen hier aan bij. Dit verhoogt het onderlinge vertrouwen, versterkt de persoonlijke band en zorgt voor een fijne werksfeer.

Dit betekent niet dat een leidinggevende enkel ‘aardig’ of ‘zacht’ mag zijn; direct communiceren en sturen op resultaat kan goed op een begripvolle manier. De belangrijkste conclusie die onderzoekers trekken is dat positieve sociale relaties en interacties bepalend zijn voor het welzijn van medewerkers en het succes van organisaties. Wanneer medewerkers daarnaast ook gebruik kunnen maken van de mogelijkheden van een welzijnsprogramma, ontstaat een echte welzijnscultuur.

Bron

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.