Skip to main content

Soms neemt een gesprek een andere wending dan jij zou willen. Een discussie escaleert of je wordt overtuigd door de ander voor je jouw punt hebt kunnen maken. Gedachten als ‘had ik dit maar gezegd, dan..’ malen door je hoofd. Herkenbaar? Het overkomt ons allemaal. Hoe zorg je ervoor dat je tijdens dit soort gesprekken de touwtjes in handen houdt en het gesprek met een goed gevoel afrondt? Deze 3 tips helpen jou hierbij.

1 Beantwoord niet elke vraag
Vragen stellen is een manier waarop anderen jou kunnen sturen en overtuigen. Je begint vaak direct met het geven van een antwoord en merkt halverwege dat je vastloopt of dat er woorden in jouw mond worden gelegd. Wees je daarom bewust van jouw gevoel; wanneer je ook maar enige weerstand voelt bij het beantwoorden van een vraag, doe het dan niet. Of niet meteen. Geef aan dat je er even over na wilt denken of dat je er later in het gesprek op terug komt. Een wedervraag stellen werkt ook.

2 Onderbreek
Je kunt iemand simpelweg in de rede vallen, maar dat zal niet altijd positief zijn voor de sfeer in het gesprek. Er zijn andere manieren om te onderbreken, die subtieler zijn. Door non verbaal signalen te geven (nee schudden) dat jij het niet eens bent met wat de ander zegt bijvoorbeeld. Je brengt de ander aan het twijfelen en krijgt eerder het woord om jouw zienswijze toe te lichten. Heb je het gevoel dat de ander het gesprek stuurt met een eigen agenda? Verander dan eens het onderwerp. Dit is een onderbreking van het proces en maakt het makkelijker om de ander vervolgens mee te nemen in jouw verhaal. The tables have turned.

3 Namedropping
Ons brein is zo geprogrammeerd dat het horen van onze naam altijd onze volledige aandacht trekt, zelfs in een drukke ruimte (het cocktail party effect). Maak gebruik van deze krachtige tool in een gesprek en geef iemand een ‘klap op z’n kop’. Het horen van je naam spitst de oren en maakt het gesprek instant persoonlijk; je spreekt iemand letterlijk aan op zijn identiteit. Je schudt iemand wakker uit zijn eigen verhaal en legt nadruk op wat jij belangrijk vind. Gebruik namen wel met mate, anders werkt het vooral op de zenuwen.

Succes!

Bron

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.