Skip to main content

We hebben allemaal verschillende manieren van communiceren en (samen)werken. Hierdoor heb je met sommige mensen een klik, terwijl het met anderen altijd lijkt te botsen. Hoe komt dit en wat kun je doen om in elke situatie en met elke persoon te ‘matchen’?

Ons gedrag wordt beïnvloed door diverse factoren, zoals waarden en persoonlijke doelen, maar ook onze opvoeding, vriendenkring en karaktereigenschappen. Uit meerdere onderzoeken blijkt echter dat er een aantal persoonlijkheidstypen onderscheiden kunnen worden. Typen die bepaalde drijfveren delen en daarbij ook vaak hetzelfde soort gedrag laten zien. Wanneer je te maken hebt met een ander persoonlijkheidstype dan je eigen, kan dit zorgen voor een mismatch. Je lijkt dan bijvoorbeeld niet op één lijn te communiceren en er ontstaan sneller irritaties. Gelukkig is er een manier om tóch soepel te communiceren en samenwerken met andere persoonlijksheidstypen. Door inzicht te krijgen in de verschillende typen en de drijfveren en gedragsstijlen die daarbij horen, kun je deze gemakkelijker herkennen bij jezelf en bij anderen. Je bent dan in staat om bewust je gedrag aan te passen en jouw communicatie en samenwerking met anderen te optimaliseren. Bovendien kun je ook jouw eigen effectiviteit vergroten, wanneer je jouw specifieke kracht en valkuil kent.

Één model waarin verschillende persoonlijksheids typen zichtbaar zijn gemaakt is het bekende DISC model. DISC is ruim 90 jaar geleden ontwikkeld door psycholoog en professor dr. William Marston aan de Harvard Medical School en is gebaseerd op zijn werk The Emotions of Normal People. In dit model worden 4 typen met bijbehorende gedragskenmerken onderscheiden; rood (dominant), geel (invloedrijk), groen (stabiel), blauw (consentieus). Deze zijn verdeeld over 2 assen zoals hieronder te zien; Taak- v.s. mensgericht en een hoog tempo v.s. een rustig tempo. (Andere termen die voor de tweede as weleens worden gebruikt zijn actief (doen) v.s. reflectief (denken) of extrovert v.s. introvert).

disc

Het DISC model gaat er vanuit dat je van nature één of twee voorkeursstijlen hebt, maar dat je afhankelijk van de situatie kunt switchen tussen stijlen. Een ‘groen persoon’ kan dus ook ‘rood gedrag’ laten zien. En dat is precies waar het DISC model je kan helpen; er bestaat namelijk niet zoiets als één juiste manier van samenwerken of communiceren. Het gaat erom dat je je kan aanpassen aan je omgeving.

Wil je meer inzicht in jouw drijfveren en gedrag? Ontdek jouw DISC-stijl met dit formulier.

Bron

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.