Skip to main content

Een betere versie van onszelf lijkt zo dichtbij, we hoeven alleen maar anders te doen. Dat heb je zelf in de hand en toch is dat moeilijker dan het lijkt. We hebben last van het valse-hoop syndroom; we focussen op onze motivatie en plannen om iets te doen en kijken niet naar ons zichtbare gedrag en de tot nu toe behaalde resultaten. Het daadwerkelijk in actie komen stellen we vaak uit.

Hoe haal je jezelf nu uit de uitstel-modus en in de actie-stand? Volgens Hoogleraar Psychologie Roos Vonk is de crux van alle zelfsturing: gewoon beginnen. Nu is altijd een beter moment dan later, je hoeft nergens op te wachten. Deze tips helpen jou op weg:

1 Doe voordat je denkt. We leren vaak dat het goed is om na te denken voordat we iets doen. In veel gevallen is dat ook zo, maar wanneer het gaat om gedragsverandering werkt het vaak averechts. We bedenken smoezen om dingen uit te stellen of hebben belemmerde gedachten dat we iets niet kunnen. Maar het kan ook andersom; door juist eerst iets te doen, zet je jezelf in beweging in een bepaalde richting en gaan je gevoelens en gedachten mee die kant op. Bovendien creëer je met je gedrag een nieuwe werkelijkheid waarin je ideale dromen en ambities makkelijker waar kunt maken. Schakel je gedachten dus eens uit en ga ervoor.

2 Maak het behapbaar. Hoe meer je uitstelt, hoe meer iets opstapelt en het nog vervelender of lastiger wordt om eraan te beginnen. Het ‘uitstelgedrag’ versterkt zichzelf. Door iets kleiner te maken, is de drempel om eraan te beginnen lager. En als je eenmaal begonnen bent aan iets, wordt het steeds makkelijker en ga je er plezier in krijgen. In kleine stappen naar je doel is the way to go.

3 Aanvaard de zure appel. Accepteer dat nieuw gedrag soms niet ‘goed’ voelt. Je bent onzeker; weet niet of je het goed doet en hebt de neiging om terug te vallen in je normale manier van doen die veel comfortabeler en veiliger voelt. Weet dat als iets onprettig voelt, je het nog steeds kunt doen. Je kunt verdragen dat het onprettig is en bedenken dat het je op de langere termijn juist helpt. En hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het wordt; je traint je discipline-spier en maakt nieuwe gedragspaden steeds breder.

Welke actie onderneem jij vandaag?

Succes!

Bron: Roos Vonk, Je bent wat je doet, van zelfkennis naar gedragsverandering (2014)

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.