Skip to main content

Je bent wat je doet. En daarom kennen anderen ons misschien wel beter dan wij onszelf kennen. Want je bent dus niet wat je denkt, droomt, wenst en je voorneemt.

Uit onderzoek blijkt dat wij goed in staat zijn om onze eigen interne emoties als verdriet, geluk en angst te beoordelen. In hoeverre we aantrekkelijk, intelligent en creatief zijn, wordt veel beter door een ander beoordeeld. Want dit wordt bepaald door wat je doet. Wat je doet is zichtbaar gedrag en dat wordt door anderen waargenomen zonder de subjectieve gedachten die wij erbij hebben.

Wij zijn dan ook zelf een slechte voorspeller als het aankomt op toekomstig gedrag. We schatten bijvoorbeeld de kans dat wij in de toekomst kunnen afvallen altijd hoger in omdat wij hierin onze intentie meenemen (ik ben van plan om naar de sportschool te gaan). De mensen om ons heen gebruiken het huidige gedrag als voorspeller (ze pakt vaak een ongezonde snack) en zijn dus een betere voorspeller van jouw kans om een doel te bereiken.

Voordeel hiervan is dat ze ook een betere raadgever zijn. Doordat anderen jou zien zonder de roze bril van jouw voornemens en vooronderstellingen, zien ze ook beter waar jouw talenten en valkuilen liggen. Heb je de wens om ergens beter in te worden of meer vanuit je talent te werken? Laat je roze bril dan liggen en vraag om de scherpe blik van een ander.

Succes!

Bron Bron

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.