Skip to main content
learning bites

Luisteren kan zoveel zeggen

By april 15, 2019augustus 3rd, 2022No Comments

Heb je weleens het idee dat wat je zegt helemaal niet door de ander wordt opgepikt? Misschien heb je zelf ook weleens moeite om je hoofd erbij te houden in een gesprek? Vast wel. En dat is heel logisch. Want luisteren is een kunst. Echt afstemmen op je gesprekpartner is gewoon heel erg moeilijk. Maar als het zo belangrijk is, hoe kan het dan dat mensen het zo moeilijk vinden?

Waarom is het zo moeilijk?

  • Van nature huilen baby’s om aandacht te krijgen. Doen ze dat niet, dan krijgen ze niet wat ze willen. Je leert dus al jong dat als je iets wil, je van je moet laten horen.
  • Veel mensen stellen zich graag in het middelpunt van de belangstelling. Luisteren betekent iemand anders in het centrum van de belangstelling plaatsen.
  • We denken sneller dan we praten, dus als iemand anders praat, hebben we de neiging afgeleid te zijn door onze eigen gedachten.
  • Door onze eigen opvattingen en ervaringen filteren we uit wat we willen horen of gewend zijn te horen.

Afhankelijk van de situatie, de persoon en het doel dat je met een gesprek voor ogen hebt kun je op verschillende manieren luisteren. Otto Scharmer heeft dit complexe begrip samengepakt in zijn ‘Theory U’. Hij beschrijft vier verschillende niveaus van luisteren die essentieel zijn om echt goed af te stemmen op de ander.

In dit filmpje worden deze verschillende niveaus toegelicht door Otto. Een samenvatting van zijn theorie vind je terug op deze afbeelding.

 

Bron: https://www.psycholoog.nl/blog/luisteren/