Elke baan heeft aspecten die helemaal bij je passen en aspecten die minder goed bij je passen. Ook als je altijd met plezier naar je werk gaat, is er nog steeds ruimte om je baan vorm te geven om deze nóg beter bij jouw kwaliteiten en drijfveren aan te laten sluiten. Het vormgeven van je eigen baan heet job crafting. Er zijn 4 manieren waarop je dit kan doen:

 1. Taak craften
  Laat je niet gedachtenloos leiden door je to-do lijst. Kijk er bewust naar en bedenk welke taken jou energie geven en welke niet. Trek vervolgens taken die bij je passen naar je toe of stoot juist de taken die niet bij je passen van je af. Ruil bijvoorbeeld eens een taak met een collega, want wat niet bij jou past, kan voor een ander een energieboost zijn. Je kunt er ook voor kiezen om elke week bewust een activiteit te doen die jou energie geeft, buiten je to-do lijst om; vraag bijvoorbeeld of je mag meedoen met een creatieve brainstorm of verzorg een inspiratie-lunch. Zie dit niet als extra werk, maar juist als een investering in je eigen werkplezier. Wees ook niet bang om energie slurpers los te laten en vaker te delegeren.
 2. Context craften
  Krijg jij energie van collega’s om je heen of werk je liever in stilte alleen? Vind je het fijn om meer afwisseling in je werkplek te hebben? Ben jij een ochtendmens? Context craften is het bewust kiezen of aanpassen van je werkomstandigheden zodat die jou optimaal ondersteunen. Ga bijvoorbeeld wat vaker buiten kantoor werken, koop een gezellige kantoorplant of maak in je pauze een wandeling in de buitenlucht. Ook een uurtje eerder of juist later starten is te overleggen met je leidinggevende.
 3. Relatie craften
  Het meeste van je tijd breng je door met je collega’s en/of klanten. Investeer daarom in een fijne relatie met hen. Focus je vooral op de relaties die jou een positief gevoel geven. Lunch bijvoorbeeld wat vaker met die inspirerende collega van een andere afdeling. Ook op negatieve relaties heb je invloed; heb je geen klik met een klant? Wellicht wil een collega het contact van je overnemen of kun je je gesprekken en meetings met deze klant op een andere manier insteken, waardoor je hier toch een goed gevoel aan overhoudt. Fijne relaties op je werk hebben elke dag een positieve invloed op jouw energie en werkplezier.
 4. Mentaal crafting
  Deze laatste manier van craften is er één die je altijd in de hand hebt; positief denken. Hoe jij kijkt naar je werk is jouw eigen keuze en heeft direct invloed op hoe gelukkig je je voelt. Door meer mentale aandacht te geven aan de dingen die jij leuk vind aan jouw baan, geef je deze meer gewicht. Start jouw dag bijvoorbeeld met het benoemen van de 3 dingen waarvoor je graag je bed uit komt en hou die vibe vast.

Meer hierover lezen? Onze boektip: Aan de slag met Job Crafting – Mara Spruyt en Maria Dekker

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.