Skip to main content

“I have a dream”, “Yes we can” of “Landing a man on the moon”. Enkele zinnen die vrijwel iedereen (her)kent en aan Martin Luther King, Barack Obama en John F. Kennedy toe kan schrijven. Maar hoe kan het dat we de ene speech makkelijker onthouden dan de andere? Volgens broers Dan & Chip Heath komt het doordat goede verhalen de Plakfactor hebben. Ze zijn opgebouwd uit zes factoren die ervoor zorgen dat je verhaal makkelijker blijft plakken: Simpel, Unexpected, Concrete, Credible, Emotion en Story, oftewel SUCCES.

Simple

Scheid rigoureus hoofd- van bijzaken. Vaak worden we verleid tot het toevoegen van interessante, maar irrelevante informatie in ons verhaal. We denken dat meer informatie ons idee duidelijker maakt, maar het resultaat is vaak het tegenovergestelde. Dus: kies een hoofdboodschap en breng die terug naar een “million dollar message” van onweerstaanbare simpelheid.

 Unexpected

Om een idee te laten plakken is het noodzakelijk om de aandacht van het publiek te trekken – en vast te houden. Door het verwachtingspatroon van je publiek te doorbreken wek je belangstelling en nieuwsgierigheid op. Dus deel een feit of verhaal dat tegen de intuïtie van mensen indruist of zoek een verrassende metafoor om je verhaal als kapstok aan op te hangen.

 Concrete

Ons brein denkt graag in beelden. We zijn gek op film, fotografie en metaforen. Door je verhaal zo concreet en tastbaar mogelijk te maken help je je publiek een ‘mental picture’ te maken van jouw verhaal. Gebruik dus beeldende taal die de zintuigen prikkelt, vermijd cijfers & jargon en maak je verhaal tastbaar door het delen van een persoonlijke anekdote.

 Credible

Als ze geloven dat jouw idee of boodschap waar is zullen mensen je verhaal beter onthouden en eerder overgaan tot actie. Zorg dus dat jouw idee niet makkelijk aangevochten kan worden door je verhaal te laten bevestigen door externe autoriteiten, experts of de actualiteit.

 Emotion

Mensen voelen iets voor mensen. Niet voor abstracte zaken als targets of statistieken. Zorg er dus voor dat je idee niet alleen de geest maar ook het hart aanspreekt. Maak het tastbaar door jouw boodschap te associëren met iets waar je om geeft en vertaal je boodschap naar iets dat beroep doet op het eigenbelang van het publiek.

 Story

Ons brein onthoudt een boodschap het makkelijkst als het een verhaaltje is. Al sinds de oertijd smult de mens van verhalen omdat we snakken naar entertainment. Daarom blijven broodje app verhalen zo goed plakken. Ze bevatten alle aspecten van een smeuïg verhaal. Door een verhaallijn toe te voegen aan je boodschap zal je publiek jouw verhaal makkelijker onthouden en doorvertellen.

Je hoeft niet alle SUCCES factoren te verwerken in je verhaal, maar door ze te combineren onthoudt je publiek je verhaal wel beter. Zo onthoud je een goede grap gemakkelijk door de combinatie van een verhaal met onverwachte plotwending en emoties. Onderzoek dus bij je volgende presentatie of speech hoe jij zo veel mogelijk factoren kunt toevoegen aan je verhaal om het beter te laten plakken. SUCCES!

Bron: De Plakfactor, Dan & Chip Heath