Skip to main content

De leidinggevende van de toekomst maakt zijn team zelfsturend. Hij stimuleert eigen ideeën, lef en persoonlijk leiderschap. Experimenteren juicht hij toe en fouten maken mag. Thom Verheggen werkte 20 jaar als manager. In zijn boek ‘de ontmanager’ deelt hij zijn visie op leiderschap en geeft hij praktische tips om te ‘ontmanagen’. Het resultaat? Een wendbare organisatie en meer werkplezier. We delen alvast 3 manieren om elke dag te werken aan een zelfsturend team:

1. Sta stil bij je dagelijkse bezigheden
Veel dingen in je werk voer je zo uit, omdat je niet anders gewend bent. Het is routine geworden. Door hier bewust met andere ogen naar te kijken en jezelf af te vragen ‘waarom doe ik dit eigenlijk zo?’, kun je alternatieve manieren van aanpak bedenken en hiermee experimenteren.

2. Krijg de magneet helder
De magneet is de gedeelde missie in jouw team. Wanneer iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft, is het makkelijker als leidinggevende om los te laten en zijn procedures, regels en kaders minder belangrijk. Heb jij dus helder wat de gemene deler in jouw team is? Oftewel: waar gaat je team harder van rennen?

3. Creëer een groeiomgeving
Wanneer je medewerkers geprikkeld worden om zich te ontwikkelen en elkaar daarbij te helpen, verschuif je de focus van presteren naar leren. Het is dan vanzelfsprekend dat je team continu leert en dat maakt dat je team future proof is. Door te bouwen aan het onderlinge vertrouwen, fouten te delen en feedforward te geven aan elkaar leg je een sterke fundering voor groei.

Bron

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.