Skip to main content

Wanneer je denkt aan communicatie, denk je waarschijnlijk niet direct aan je kleding. Terwijl je outfit de kers op de taart is van jouw lichaamstaal. Kleding is een non-verbale tool, die van alle non-verbale tools het makkelijkste aan te passen is en veel impact heeft.

Hoe jij je kleedt heeft invloed op de relaties die je opbouwt met vrienden en collega’s en op jouw succes in je werk. De kleding die je draagt zegt namelijk wat over jouw persoonlijkheid en waarden. Althans, dat denken anderen. Mensen denken namelijk in categorieën en stereotypen. Dit ‘hokjesdenken’ helpt ons om alle informatie die op ons af komt snel te kunnen verwerken en begrijpen.

Als je voldoet aan een aantal typische kenmerken van een stereotype, dan denkt ons brein automatisch dat je ook alle andere kenmerken van dit stereotype hebt. Dus wanneer jij een maatpak draagt pas je beter in het stereotype beeld van iemand met een topfunctie, dan wanneer je een trui en jeans draagt. Vervolgens worden eigenschappen die we bij zo’n topfunctie vinden passen, zoals intelligentie en zelfverzekerdheid, ook aan jou toegewezen. Dit heet het halo-effect en hier kun je slim gebruik van maken.

Zo kun je met je kleding bepaalde aspecten van jezelf benadrukken en hiermee de door jou gewenste uitstraling versterken. Een overhemd versterkt een zakelijke uitstraling, sneakers juist een creatieve uitstraling. Houd hierbij rekening met de psychologische ‘fit’ (past de kleding die je draagt bij jouw persoonlijkheid?) en de situationele fit (past jouw kleding bij de rol die je hebt en de situatie waarin je je bevindt?). Experimenteer hiermee totdat je precies weet welke kleding voor verschillende situaties bij jou past en jouw uitstraling versterkt. Dress to match wordt dan vanzelf dress to impress.

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.