Skip to main content

We weten dat reflecteren belangrijk is om daadwerkelijk iets te leren. Zonder reflectie op ons gedrag, blijft het vaak bij het oude. Wanneer we iets nieuws leren doorlopen we namelijk een aantal stadia. We worden ons bewust van een patroon in ons gedrag/denken en een nieuw gewenst patroon dat we nog niet beheersen. Door hiermee te (blijven) oefenen zorg je ervoor dat je een nieuw patroon aanmaakt en verankerd in je doen. Dit proces ondersteun je door te reflecteren.

Maar hoe doe je dat nou? Een praktische en effectieve manier is de reflectiemethode waarin je je de situatie probeert voor te stellen waarin je het nieuwe gedrag gaat toepassen. Door na te denken over de situatie waarin je het nieuwe gedrag inzet, koppel je het nieuwe gedrag aan deze situatie. Op die manier is de kans groter dat je je op het moment dat de situatie zich voordoet jouw goede voornemen herinnert en daadwerkelijk de actie uitvoert.

De reflectiemethode in 3 stappen:

  • Doel: Wat is het doel van jouw voorgenomen actie?
  • Situatie: In welke situatie ga je jouw voorgenomen actie toepassen?
  • Actie: Welke actie ga toepassen?

Tip: Schrijf de uitwerking van jouw reflectie op een post-it en plak deze op een plek die je vaak tegenkomt of bewaar een notitie in je telefoon. Op die manier zorg je ervoor dat je jouw voornemen altijd bij de hand hebt als de situatie zich voordoet.