Skip to main content

Denk terug aan een grote uitdaging die je bent aangegaan; wat voelde je vlak voordat je hiermee begon? Grote kans dat je spanning, nervositeit of zelfs angst ervoer. We hebben allemaal een ‘stemmetje’ dat zich laat horen op momenten dat we iets nieuws gaan doen. ‘Niet doen, wat als het mis gaat?’, ‘pas op, je neemt een risico’ zijn dingen die zo’n stemmetje dan tegen je zegt. Dit stemmetje ontwikkelt in onze kindertijd en waarschuwt ons bij risico en gevaarlijke situaties. Niet voor niets noemen we dit gezonde spanning; het is ons brein dat ons beschermt. Maar soms is ons brein iets té bang voor nieuwe situaties en verandering. Het houdt ons in onze comfort zone en belemmert daarmee onze groei en ons succes. Het stemmetje veranderd dan in een saboteur en maakt ons wijs dat wij iets niet kunnen, dat anderen beter zijn of dat we zullen falen. Hierdoor blijven we bijvoorbeeld te lang in een baan die ons niet meer uitdaagt, durven we onze grootste droom niet te verwezenlijken of laten we een mooie kans door een ander grijpen.

Ondanks dat deze saboteur een natuurlijk onderdeel van ons brein is, kunnen we deze wel manipuleren. Met deze wetenschappelijk onderbouwde tips leg je jouw saboteur het zwijgen op:

1 Herken je saboteur. Gezonde spanning voelt anders dan een saboteur en door daar bewust op te letten, merk je al snel het verschil. Een saboteur is te herkennen aan overdrijving: ‘jij doet altijd.. jij kan nooit..’ en is dwingend en negatief ‘je moet, ‘je bent zwak’. Op het moment dat je merkt dat je saboteur aan het werk is, kun je deze direct labelen als zodoende en ervoor kiezen deze minder macht over jou te geven. Bestudeer je gedachten op zulke momenten en laat ze vervolgens los.

2 Verzwak je saboteur. Dit kun je op twee manieren doen:

1: Train je fysieke PQ-brein. Stanford Universiteit onderzoeker Shirzad Chamin toont aan dat we onze saboteur letterlijk kunnen verzwakken in ons brein. De saboteur wordt namelijk gevoed in een bepaald gedeelte van ons brein (mid-prefrontale cortex, delen van de rechterhersenhelft en het empathische neuro-circuit ) en dit gedeelte wordt zwakker als we een ander gedeelte van ons brein ontwikkelen; het positieve intelligentie (PQ) brein. Dit PQ brein kun je trainen als een spier, door regelmatig je focus op één van je 5 fysieke zintuigen te richten. Let bijvoorbeeld 10 seconden lang op je ademhaling, op het gevoel in je vingers of de smaak van je eten. Elke 10 seconden zijn 1 ‘rep’; doe er 100 per dag en je PQ-brein spieren zullen snel groeien.

2: Bied een tegenstem en bedenk voor jezelf een powerquote; iets wat jou kracht geeft op momenten dat je saboteur je zwak maakt. Zie het als een peptalk die jou helpt om te gaan voor de dingen die je wilt. Door vaker naar deze positieve powerquote te luisteren in plaats van je negatieve saboteur, maak je nieuwe ‘paadjes’ aan in je hersenen en verander je jouw gedachtepatronen.

3 Bedenk wat het je oplevert. Denk nog eens terug aan die uitdaging die je bent aangegaan. Hoe voelde je je erna? Haal dat gevoel terug op het moment dat je jouw saboteur opmerkt en maak de afweging; wat is het beste dat deze uitdaging mij kan opleveren? Is dat me meer waard dan het vermijden van angst of kans op falen? De keus is aan jou.

Bron1 Bron2

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.