Skip to main content

Communicatie is informatie overdracht van zender naar ontvanger. En net als bij een radiozender kan er ruis op de lijn ontstaan. Wat is nu allemaal ruis en hoe schakel je dit uit?

Omgevingslawaai
Met dit type ruis hebben we allemaal en op bijna elk moment te maken. In een kantoor horen we collega’s praten, de telefoon afgaan, vingers op toetsenborden typen. Maar ook geluiden van buiten en visuele stimuli kunnen afleiden en een gesprek verstoren. Gelukkig is dit type ruis ook het makkelijkst uit te schakelen, simpelweg door een rustigere plek op te zoeken. Merk je dat je je niet 100% kunt concentreren op het gesprek, of zie je dat de ander hier moeite mee heeft? Duik dan een meetingroom in, of een andere plek waar minder afleiding is.

Jargon
Het gebruik van vaktermen kan ervoor zorgen dat de ander jouw boodschap niet kan ‘decoderen’. Je boodschap komt dan wel aan, maar wordt niet begrepen. Jargon kan afstand tussen jou en de ander creëren. Leef je daarom vóór je gesprek in in de ander; heeft deze persoon net zoveel verstand van jouw vakgebied als jij? Als dat niet het geval is, probeer dan termen te gebruiken die voor deze persoon wél herkenbaar zijn, of licht de jargon termen kort toe. Let ook goed op non-verbale cues om te checken of de ander jou heeft begrepen, of vraag hiernaar.

Tegenstrijdige boodschappen
Volgens communicatie wetenschapper Mehrabian is 55% van onze communicatie non-verbaal. We zijn ons echter vaak niet bewust van onze lichaamstaal, waardoor er een mismatch kan ontstaan tussen je non-verbale en verbale boodschap. Dit type ruis maakt het lastig voor de luisteraar om jouw boodschap te interpreteren. Iets veranderen waar jij je niet bewust van bent is moeilijk. Begin daarom met bewustwording met een kleine oefening; doe regelmatig 3 keer per dag een body-check. Check jouw lichaamshouding op zo’n moment (rechtop v.s. onderuit, open v.s. gesloten), wat doe je met je handen en welke gebaren maak je? Wat voor expressie heb je? Bedenk welke boodschappen jij met jouw lichaamstaal zend op deze momenten. Doe dit ook in gesprekken en oefen met het matchen van jouw lichaamstaal met wat je zegt.

Schakel in jouw volgende gesprek minstens 1 van deze ruisfactoren uit. Ervaar hoe fijn een gesprek is met kraak-vrije verbinding.

Succes!

Bron Bron

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.