Skip to main content

Denk eens terug aan een prettig gesprek dat je onlangs hebt gevoerd. Waarschijnlijk voelde je je op je gemak, zat je op één lijn met de ander en had je het gevoel dat er naar je geluisterd werd. Er is een geheim wapen dat je kunt inzetten om een gesprek in deze richting te sturen; spiegelen.

Spiegelen is een vorm van non-verbale communicatie die je onbewust al gebruikt. Zonder dat je het door hebt imiteer je de lichaamstaal van anderen. Als iemand naar jou lacht, glimlach je onopzettelijk terug. Als je iemand ziet gapen, kun je dit zelf ook moeilijk onderdrukken.

Waarom zijn wij zo geneigd om anderen na te doen? Dat heeft te maken met speciale zenuwcellen in onze hersenen; spiegelneuronen. Deze neuronen reageren op het zien (of horen) van een beweging en laten vervolgens jouw spieren aanspannen die bij deze beweging horen. Dit heeft een sociale functie; het imiteren van een ander zorgt ervoor dat we ons beter kunnen inleven en versterk de sociale band met anderen. Spiegelneuronen maken ons dus empathisch en prettig in de omgang.

Door te spiegelen zet je onze natuurlijk na-aap neiging doelbewust in. Door in een gesprek dezelfde houding aan te nemen als jouw gesprekspartner, vergroot je de kans dat hij het gesprek als positief ervaart. Handig om in te zetten tijdens slecht nieuwsgesprekken of verkoopgesprekken. Zolang je het maar subtiel doet, een opvallende copycat maakt weinig vrienden.

Succes!

Bron Bron

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.