Psycholoog George Miller schreef al meer dan zestig jaar geleden een van de meest geciteerde wetenschappelijke artikelen in de psychologie over de grootte van het menselijke geheugen. Zijn boodschap? The magical number is seven.
Miller beargumenteerde in zijn artikel dat mensen een zeer kleine opslag hebben in hun werkgeheugen en slechts ruwweg zeven items, zoals willekeurige woorden, in volgorde kunnen onthouden. Daarbij was zijn belangrijkste boodschap niet alleen de beperkte opslag, maar ook dat mensen niet denken in bits, zoals bijvoorbeeld computers dat wel doen, maar in chunks: betekenisvolle blokjes met informatie die meerdere gebieden in onze hersenen activeren.
Daarom is het simpel houden van een boodschap zo waardevol bij het geven van een presentatie of speech. Je boodschap blijft beter hangen als je hem terugbrengt naar een ‘million dollar message’ van onweerstaanbare simpelheid. Dit doe je door hoofdzaken rigoureus van bijzaken te scheiden en gebruik te maken van wat er al is. Wil je bijvoorbeeld aan je publiek uitleggen wat een Pomelo is? Zoom dan niet in op de details, maar beschrijf het als een soort grote grapefruit.
Dus de kernboodschap van dit artikel: kies een ‘million dollar message’ voordat je begint met je presentatie of speech en maak actief gebruik van bestaande kennis. Je publiek zal je boodschap niet alleen beter begrijpen maar ook onthouden!
Bron: De Plakfactor, Dan & Chip Heath
Bron: The magic number seven, plus or minus two, George A. Miller