We beginnen met oplossingen bedenken bij de eerste indruk die we van een probleem hebben. Maar onze eerste kijk op een situatie of vraagstuk is beperkt. Net als bij het ontmoeten van nieuwe mensen, plaatsen we een probleem of situatie in een kader. We bekijken een aantal aspecten en gaan er dan vanuit dat de overige aspecten van het probleem daarmee wel in lijn zullen liggen. Vanuit dit perspectief proberen we creatief te zijn, maar blokkeren we zonder het door te hebben andere creatievere gedachtegangen.

Einstein zei niet voor niets dat de oplossing in het probleem ligt. We kunnen de energie die we besteden aan het bedenken van oplossingen, beter gebruiken om het probleem vanuit zoveel mogelijk verschillende perspectieven te bekijken.Deze tips helpen je hierbij:

Zoom uit
Leonardo DaVinci deed dit letterlijk, door zijn schilderijen van een verre afstand te bekijken. Door psychologisch afstand te nemen van je probleem kan je onderbewuste er verder over nadenken zonder restricties. Je eureka moment komt vervolgens onder de douche of in de auto op weg naar huis. Laat je probleem dus even voor wat het is en maak een wandeling.

Denk groot
Laat realiteit en kaders los door te dagdromen. Zo kom van de ja-maar stand in de ja-én stand.

Combineer denkkracht
Maak gebruik van het perspectief van anderen. Vraag anderen om jouw probleem te schetsen of met een eigen oplossingen te komen. Diverstiteit is hierbij key; verschillende manieren van denken leveren verschillende perspectieven op.

Teken je probleem
Druk alle aspecten van je probleem uit in symbolen. Dit dwingt je om je probleem op een andere manier te benaderen en hier met andere ogen naar te kijken.

Probeer deze tips uit en je zult binnen no-time los gaan denken. Kan jij bovenstaande afbeelding inmiddels al lezen?

Binnen onze Klap op je Kop training zijn er veel oefeningen die je helpen om van perspectief te wisselen en je op deze manier in staat stellen om jouw creativiteit een boost te geven. Heb je hier vragen over? Bel of mail ons!

Bron Bron