Skip to main content

We nemen ons voor om nieuw gedrag te laten zien; gezonder leven, meer rust nemen in ons werk, onze communicatie verbeteren, maar in de waan van de dag kan het lastig zijn om dit vol te houden. We kiezen automatisch voor de weg met het minste weerstand; ons oude gedrag voelt goed en veilig, terwijl het aanleren van nieuw gedrag moeite kost en ons uit onze comfort zone haalt. Bovendien geven we vaak prioriteit aan zaken die minder belangrijk zijn, waardoor kleine to-do’s een hele dag kunnen ‘opslokken’. Onze doelen bereiken vraagt daarom om discipline om oud gedrag te doorbreken, van nieuw gedrag een gewoonte te maken en hier een prioriteit van te maken. Gelukkig is discipline als een spier en kun je deze vergroten door ‘m te trainen. Met deze 3 tips wordt je elke dag een beetje sterker.

1 Neutraliseer negatieve gevoelens. Uitstelgedrag komt voort uit negatieve emoties; we vinden een taak ‘vervelend’ en maken het in ons hoofd groter dan het is. Vervolgens is het lastig om onszelf te pushen om hiermee aan de slag te gaan. Door met een frisse blik naar deze zaken te kijken en bewust negatieve gevoelens en gedachten los te laten; wordt een taak neutraal en is het makkelijker om ‘m op te pakken. De zolder opruimen bijvoorbeeld, is geen ’tijdrovende en vermoeiende klus’, het is niets meer en niets minder dan het opbergen van spullen. Of het telefoontje waar je al weken tegenop ziet; dat heb je in 3 minuten gefikst en valt achteraf altijd mee. Door juist extra aandacht te geven aan de positieve beloning die je daarna ervaart, verander je jouw manier van denken en verminder je op den duur uitstelgedrag.

2 Doorbreek routine’s. De eerste stap in gedragsverandering kost vaak veel moeite; het doorbreken van het oude gedrag. We hebben vaak zulke vaste patronen, dat we niet meer doorhebben dat of waarom we iets doen. Door regelmatig onze routine’s te doorbreken, wordt je je bewust van je gedrag en maak je het steeds makkelijker voor jezelf om iets anders te doen. Begin eens met het doorbreken van je ochtendritueel; poets je tanden met een andere hand of draai je volgorde om.

3 Repeteer gedrag in je hoofd. Topsporters maken allemaal gebruik van deze techniek; visualisatie. Door je ogen dicht te doen en jezelf voor te stellen dat je bepaald gedrag vertoont, worden de gebieden in je hersenen, die nodig zijn voor dit gedrag, gestimuleerd. Bovendien krijg je een beter beeld van hoe je het wilt gaan aanpakken. Hiermee help je jouw ‘disciplinespier’ dus om in actie te komen; je warmt ‘m als het ware op.

Succes!

Bron

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.