Storytelling is niet iets dat alleen in Hollywood films wordt toegepast. Steeds meer professionals maken hier bewust gebruik van. Bijvoorbeeld in presentaties om een publiek voor zich te winnen, om klanten te enthousiasmeren en collega’s warm te maken voor ideeën. Het is een essentiële vaardigheid om anderen te motiveren, inspireren en overtuigen. Maar wat maakt een goede story? Recent wetenschappelijk onderzoek naar storytelling toont aan op welke manier een verhaal precies impact op ons maakt en hoe een verhaal onze attitudes, overtuigingen en zelfs ons gedrag beïnvloedt.
Aandacht en inleven
In dit tijdperk van informatie-overload, is het lastig om gehoord te worden. Feiten, cijfers en andere rationele zaken die belangrijk zijn voor business, blijven niet hangen en maken geen impact. Door je boodschap te verpakken in een verhaal, heb je een grotere kans dat je boodschap écht aankomt en er wat mee gedaan wordt. Zo toont een onderzoek van Claremont University aan dat storytelling een groter gebied van het brein activeert, waardoor informatie beter en langer onthouden wordt. In dit onderzoek werden twee kern aspecten aangetoond die een verhaal effectief maken; het moet eerst de aandacht grijpen en vasthouden, waardoor de luisteraar vervolgens kan ’transporteren’. Oftewel de luisteraar kan zich volledig inleven in het verhaal. Daarvoor is het belangrijk om in je verhaal een spannende opbouw te creëren, met daarin een hoofdpersoon, een conflict (struggle) en een oplossing. Ook het toevoegen van details en het omschrijven van emoties, grijpt de aandacht van luisteraars en helpt hen om zich in te leven. Een leidraad die wordt gebruikt in het merendeel van de meest populaire TEDtalks.
Invloed op gedrag
Vervolgens wordt het brein echt in actie gezet; inleven in een verhaal zorgt voor de aanmaak van de neurotransmitter oxytocine. Dit is een stofje in je brein dat helpt om een connectie te maken met anderen; het maakt je empathischer en meer vatbaar voor wat er wordt verteld. Uit hetzelfde onderzoek van Claremont University kwam naar voren dat hoe meer oxytocine er in het brein vrij kwam tijdens het luisteren naar een verhaal, hoe sterker de luisteraars geloofden in wat er werd verteld en hoe minder kritisch zij waren op eventuele onvolledigheden. Bovendien heeft het invloed op de overtuigingen van de luisteraars en vergroot het coöperatief gedrag dat in lijn ligt met het verhaal. Simpel gezegd; klanten zijn door storytelling eerder bereid om je product te kopen en collega’s steunen sneller jouw idee, wanneer je je boodschap verpakt in een sterk verhaal.
Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.