Skip to main content

In ons werk hebben we vaak de neiging ons te richten op dingen die we nog niet goed kunnen, om op die manier beter te worden in ons werk. Maar om uit te blinken is het belangrijk om je juist te focussen op waar je al goed in bent. Werken vanuit je kracht gaat je gemakkelijker af, geeft meer energie en helpt jou om te potentieel te benutten. Deze 3 stappen helpen jou om te doen waar je écht goed in bent:

  1. Ontdek jouw kracht. Vind je het lastig om te bedenken waar jij echt goed in bent en waar jouw potentieel ligt? Dan is een test een makkelijke manier om deze te ontdekken. Persoonlijkheidstests zoals DISC, MBTI en Strengthsfinder (Buckingham en Clifton) geven je handvatten om te ontdekken waar je van nature goed in bent en waar jouw potentieel ligt. DISC en MBTI geven bijvoorbeeld inzicht in jouw voorkeurs communicatiestijl en wat voor gedrag van nature bij je past. Ben je bijvoorbeeld meer mensgericht of juist meer taakgericht? Ben je gericht op details, een echte planner en analytisch? Of hou je van verandering en kun je goed snel beslissingen nemen? De Strengthsfinder test is gebaseerd op onderzoek onder een miljoen professionals en geeft accuraat jouw top 5 talenten weer. Met deze inzichten over jezelf kun je gerichter op zoek gaan naar jouw kracht.
  2. Onderzoek hoe jij jouw kracht al gebruikt. Vraag jezelf eens bewust af welke dingen in jouw werk je gemakkelijk afgaan en waar jij energie van krijgt. De dingen die je fijn vindt om te doen, zijn namelijk ook vaak dingen die van nature bij je passen en waar jouw kracht ligt. Bedenk bijvoorbeeld ook waarvoor collega’s vaak jouw hulp inschakelen en kijk naar de dingen die jij buiten je werk om graag doet; wat speelde je vroeger bijvoorbeeld als kind? Wat zijn je hobby’s? Je kracht hangt samen met je drijfveren, gedachten, gedrag- en communicatie patronen en is daarom in alle aspecten van je leven zichtbaar.
  3. Ontwikkel je kracht. Dit doe je in kleine stappen, door er elke dag aandacht aan te geven. Positief Psycholoog Michelle McQuaid beschrijft in haar boek hoe je een 11-minuten-habit vormt om elke dag aan de ontwikkeling van jouw sterke punten te werken. Door middel van job crafting kun je jouw baan zo inrichten dat deze aansluit bij jouw kracht, wat het nog makkelijker maakt om deze te gebruiken en ontwikkelen.

Wat ga jij vandaag doen om vanuit jouw kracht te werken?

Succes!

Bron1

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.