Skip to main content

Wil jij werken met rust en focus? Het ‘druk, druk, druk’ gevoel veranderen in ‘ik heb de tijd’? Zenmeester Paul Loomans weet hoe je dat doet en geeft ons 7 tools om als zen tijdsurfers door het leven te gaan:

1 Doe één ding tegelijk en maak het af
We typen terwijl we met collega’s praten, hebben 5 tabbladen openstaan en checken tussendoor mail en social media. Newsflash; multi-tasken werkt niet. Het is voor je brein onmogelijk om twee dingen tegelijk te doen; je switcht je aandacht tussen meerdere dingen. Hierdoor ben je niet meer productief en raak je nooit in een flow; de energieke en gefocuste gemoedstoestand waarin we optimaal werken .

2 Sta stil bij de handeling en aanvaard wat je doet
Oftewel; leef in het moment. Focus op wat je op dat moment aan het doen bent en verbind hier geen oordeel aan. Dit geeft rust en helpt jou om te stoppen met uitstellen van to-do’s; een taak is namelijk niet vervelend of moeilijk, maar simpelweg een taak.

3 Neem witjes
Witjes zijn mini-breaks die jouw brein even rust geven. Neem er één na elke afgeronde taak en doe tijdens dit witje niets dat met je werk te maken heeft. Dit helpt om je vorige taak te verwerken, waardoor je met volle focus weer een nieuwe taak kunt doen. Zie het als een reset-your-brain knop.

4 Geef volle aandacht
Je kunt nog zo’n goede planning maken, er zullen altijd dingen tussendoor komen. Een belangrijk telefoontje of een collega die een vraagt stelt. Geef deze onderbrekingen ook je volle aandacht (zie punt 1). Al is het maar om aan te geven er op het moment geen tijd voor te hebben.

5 Verander knagende ratten in witte schapen
Knagende ratten zijn lastige to-do’s die je voor je uit schuift. Deze blijven in je hoofd rondspoken en dit slurpt energie. Al je to-do’s direct afhandelen kan niet altijd. De zen tool; ontzenuw. Hoe? stel jezelf bij je to do’s 4 vragen;
1. wat weet of kun je al wel?
2. welke kennis ontbreekt?
3. waar heb je hulp bij nodig?
4. waar zie je tegenop?

Je hoeft niet direct tot een oplossing te komen, je neutraliseert het probleem en je brein gaat automatisch verder zoeken naar een oplossing. De rat verandert dan in een schaap dat vrolijk achter je aan hobbelt.

6 Observeer achtergrondprogramma’s
Dit zijn dingen waar je over piekert. Een ruzie van de week ervoor of de terugkerende gedachte dat je gezonder moet leven. Wanneer deze gedachten in ons opkomen, onderdrukken we die vaak weer. Want het is niet fijn om aan te denken, we kunnen er nu toch niets aan doen en je moet je focussen op je werk. Dit is juist funest voor je focus. Neem dus een moment om deze gedachten tot rust te brengen door ze bijvoorbeeld uit je hoofd te schrijven.

7 Kies spontaan
Vertrouw op je gevoel. Je brein heeft af en toe een break nodig en is niet altijd even goed in het maken van doordachte beslissingen. Durf je ratio dus af en toe uit te schakelen en gewoon jouw onderbuikgevoel te volgen.

Bron

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.