Skip to main content

Het behalen van doelen vraagt om motivatie, discipline en doorzettingsvermogen. Het veranderen van je gewoontes en het stellen van prioriteiten is namelijk niet altijd makkelijk. Gelukkig kun je het jezelf een stuk makkelijker maken om elke dag aan jouw doelen te werken en dit op lange termijn te blijven doen; creëer een doel-vriendelijke omgeving.

Een doel-vriendelijke omgeving helpt jou om je doelen sneller te bereiken met minder inspanning. Zie het als water in een glas; water neemt de vorm aan van het object waar het in zit. Giet je het water op de grond, dan vormt er een plas zonder specifieke vorm. Hetzelfde geldt voor jouw energie en focus; wanneer je jouw omgeving zo inricht dat het je structuur biedt, dan kun je jouw energie op de juiste zaken richten. Zonder structuur, vloeit jouw energie alle kanten op en is het een stuk lastiger om productief aan jouw doelen te werken.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de aspecten van een doel-vriendelijke omgeving. Deze drie onderbouwde tips helpen jou om je omgeving zó in te richten zodat je gefocust blijft op jouw doelen en je zo min mogelijk energie en discipline nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Betrek de mensen om je heen.

Door jouw doel te delen met de mensen om je heen creëer je een sociale cirkel die jou helpt om gedrag te laten zien dat consistent is met jouw doel. Niet alleen zullen anderen vaker vragen naar jouw doel en je op die manier gefocust houden, je verlaagt voor jezelf de drempel om hulp te vragen wanneer je het lastig vindt om aan je doel te werken. Bovendien gaat je doel meer leven en wordt het steeds concreter naarmate je er vaker over praat. Let er wel op dat je niet op de zaken vooruit loopt; soms kan het delen van je doel ervoor zorgen dat je het gevoel krijgt je doel al behaald te hebben, waardoor je motivatie afneemt. Herinner jezelf er dus ook aan dat je er nog niet bent en maak de stappen die je moet nemen naar je doel zo SMART mogelijk.

Verklein de afstand tot jouw doel

Recent onderzoek van Sociaal Psycholoog Emily Balcetis van New York University toont aan dat ons brein en onze bloeddruk bepalend is voor het behalen van doelen. Wanneer we onszelf een doel stellen stijgt onze systolische bloeddruk (SBP) en wordt ons lichaam voorbereid om in actie te komen. Wanneer een doel te moeilijk lijkt om te behalen, vindt er juist een daling in de SBP plaats en geven we eerder op. Het is daarom belangrijk om de afstand naar je doel zo klein mogelijk te maken. Dat kan op drie verschillende vlakken; psychologisch, sociaal en ruimtelijk. Maak je doelen daarom klein en concreet en visualiseer elke stap die je neemt naar je doel (psychologisch), omring jezelf met mensen die hetzelfde willen bereiken en jou hiermee kunnen helpen (sociale afstand) en maak jouw doelen zichtbaar, door bijvoorbeeld reminder post-its op te hangen (ruimtelijke afstand).

Verwijder afleidingen

Wanneer jouw omgeving niet in lijn is met jouw doel, vraagt het veel van jouw discipline om wél in lijn met jouw doel te handelen. Richt je omgeving daarom zó in dat er zo min mogelijk afleidingen en verleidingen zijn die jou van je doel afhalen. Zorg er daarnaast voor dat het makkelijker wordt om de juiste keuzes te maken. Het klassieke voorbeeld hierbij; wanneer je wilt afvallen, zet je de koelkast vol met gezond voedsel en gooi je alle ongezonde snacks weg. Je hoeft dan geen energie te verspillen met het weerstaan van lekkernijen en je maakt het jezelf makkelijk om de juiste keus te maken. Hetzelfde principe geldt wanneer je wilt stoppen met een slechte gewoonte, een stap wilt maken in je carrière, je houding en uitstraling wilt verbeteren en elk ander doel dat je graag wilt behalen.

Succes!

Bron1 Bron2

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.