Je krijgt veel vragen op je afgevuurd op het werk; door kritische klanten en collega’s, in presentaties, beoordelingsgesprekken, meetings of sollicitatierondes. Sommige vragen zie je niet aankomen en brengen je van je apropos; je hebt het gevoel even geen controle te hebben. Uiteraard kun je je niet voorbereiden op elke vraag in elke context, maar je kunt wel leren om altijd bekwaam over te komen en een ‘smooth’ antwoord te geven, ongeacht de vraag. De key is improvisatie; snel kunnen denken en schakelen in het moment om een black-out te voorkomen.
Deze technieken helpen je daarbij:
1 Jezelf altijd voldoende tijd geven. We hebben de neiging om direct antwoord te geven op een vraag, bijvoorbeeld omdat we bang zijn dat een stilte wordt ervaren als twijfel of bluf. Hierdoor praten we onszelf vast en belanden we in de ‘ehhm’s’. Het antwoord dat je impulsief geeft is vaak niet het beste antwoord. Geef jezelf daarom een kleine pauze; een paar seconden voor je brein om informatie te verwerken en de juiste woorden te vinden. De stilte die dan valt wordt meestal geïnterpreteerd als een bedachtzaam moment. Wil je toch geen stilte laten vallen? Herhaal de vraag dan zorgvuldig, om jezelf meer bedenktijd te geven.
2 Betere vragen krijgen. Vragen komen in vele vormen. Je zult niet altijd een korte, specifieke en duidelijke variant krijgen. Soms is een vraag lang en vaag en weet je niet precies wat voor antwoord de vraagsteller van je verwacht. Maak in dit geval niet de fout om te raden wat de vraagsteller wil. Zorg er in plaats daarvan voor dat je de vraag duidelijker krijgt; dat je een betere vraag krijgt die makkelijker te beantwoorden is. Laat ze de vraag herhalen, vraag om verheldering of geef eerst jouw eigen interpretie van de vraag op een manier die beter aansluit bij het antwoord dat je wilt geven. Vraagstellers vinden het overigens vaak fijn om hun vraag te herformuleren, omdat ook zij soms meer tijd nodig hebben om hun zinnen te formuleren.
3 De focus verleggen. Soms krijg je een vraag die je niet kan of liever niet wil beantwoorden. Een vraag die off-topic is bijvoorbeeld, een ongepaste vraag of een waar je simpelweg het antwoord niet op weet. In dit geval is het altijd beter om eerlijk te zijn, dan om iets te verzinnen. Echter betekent dit niet dat je altijd hoeft te antwoorden met ‘ik weet het niet’. Je kunt nog steeds bekwaam overkomen door de focus van een vraag te verleggen.
- Bij een vraag die uit meerdere vragen bestaat; focus je op een gedeelte van een vraag, dat je wel wil en kan beantwoorden. Wanneer je antwoord krachtig en volledig is, zal een vragensteller zelden terugkomen op de andere punten van zijn vraag.
- Bij een vraag die eigenlijk geen vraag is. In dit geval verwacht een vragensteller geen direct antwoord op zijn vraag, maar wil hij het onderwerp ter discussie stellen, een andere kant van het verhaal horen of toetsen of jij ook weleens hebt nagedacht over zijn vraag. Geef op zo’n moment erkenning of bijvoorbeeld een wedervraag aan de vragensteller of de rest van het publiek.
Door met deze technieken te oefenen vergroot je jouw vermogen om in-het-moment te improviseren en houd je in elke situatie de controle over jezelf. Weet ook dat een vragensteller er nooit op uit is om jou te laten falen; vooral kritische vragen komen voort uit oprechte interesse. Een geruststellende gedachte die jou rust kan geven tijdens spannende momenten.
Succes!
Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.