Skip to main content

Drie redenen om aan de slag te gaan met metaforen

1. Omdat je ze al aan de lopende band gebruikt.
Iedereen begrijpt en kent ze. Het zit ingebakken in onze cultuur. In vele verschillende vormen komen ze dagelijks aan ons voorbij:

  • legenden, fabels, sagen, mythen, sprookjes, parabels
  • grapjes, raadsels, cartoons, gezegden of spreekwoorden
  • symbolen
  • visualisaties of beeldspraak

Je gebruikt ze zelf waarschijnlijk al aan de lopende band. En anderen met jou. De stap naar ze bewust en expliciet gebruiken is niet eens zo groot als je misschien wel denkt.

2. Metaforen maken de beelden en structuren die je gedrag bepalen inzichtelijk
Jouw gedrag, en van alle anderen met wie je samenwerkt, wordt gestuurd door onderliggende beelden en structuren. Ofwel hoe jij de werkelijkheid (nu of straks) ziet. Wat jouw wens of ideaal is. Wat voor jou logisch is. Metaforen maken juist deze onderliggende beelden en structuren inzichtelijk. Zodat je er vervolgens mee kunt werken.

Metaforen maken ook duidelijk wat de verschillen en overeenkomsten zijn in hoe je naar de werkelijkheid kijkt. Wat dus ieders model van de werkelijkheid is.

Neem bijvoorbeeld een woord als ‘samenwerken’. Voor de één is dit als urenlang vergaderen in een project, waar het resultaat er niet eens echt toe doet. Terwijl dit voor een ander is als de Pit stop bij de Formule1, waarbij iedereen exact weet wat hij/zij moet doen, zodat de wagen zo snel mogelijk door kan. Handig om te weten…!
Als deze twee mensen met elkaar moeten samenwerken, zullen ze een gezamenlijk beeld moeten zien te vinden die voor hen beiden werkt. Dat kunnen ze dus ook alleen zelf.

3. Beelden blijven plakken
In plaats van vage abstracte termen die nooit blijven hangen, geef je mensen met metaforen beelden die ze kunnen onthouden, die ze zelf inkleuren en waar ze zich mee kunnen verbinden. In organisaties zorgen metaforen ervoor dat medewerkers zich aan elkaar verbinden, aan de organisatie waar ze voor werken en vooral ook aan de doelen die gesteld zijn. Omdat ze tot leven komen met de metaforen die je zorgvuldig kiest.

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining: 0204230603 of mail ons.