Learning Bites

13 jun 2016

3 eerste stappen naar een leercultuur

//
Comments0

Read this article in English

De wereld om ons heen verandert in rap tempo op het gebied van technologie, politiek en arbeidsmarkt. Om als organisatie succesvol te blijven is flexibiliteit en wendbaarheid een must. Hiervoor is het belangrijk dat medewerkers zich weten aan te passen, eigen verantwoordelijkheid nemen en nieuwe skills aanleren waar op dat moment behoefte aan is. Het hebben van een growth-mindset is hierin essentieel. De organisatie van nu en de toekomst is daarom een lerende organisatie. Een organisatie waarin lifelong learning; continue ontwikkeling en groei voorop staat.

Daarvoor is een leercultuur nodig; een omgeving waarin mensen fouten durven maken, elkaar feedforward geven en de focus ligt op samen leren in plaats van individueel presteren. Zo’n cultuur ontstaat niet van de één of de andere dag, maar je kunt wel bijdragen aan een omgeving waarin leren gestimuleerd wordt. Hoe dat je dat in jouw team en organisatie? Zo maak je een goed begin:

1 Verbind met je collega’s. Door elkaar beter te leren kennen, ook op persoonlijk vlak, vergroot je de onderlinge band en het vertrouwen. Je draagt bij aan een veilige sfeer; wat de basis is voor openheid, groei en een hechte samenwerking.

2 Geef het voorbeeld en faal vooruit. Hou je fouten niet voor jezelf, maar deel ze met de rest en leer ervan. Dit kan spannend zijn in het begin, maar de drempel om dit te doen wordt steeds lager. Wanneer je ook bewust successen viert, ontsaat een positieve groei-vibe.

3 Deel elke dag kennis en inzichten. Dit hoeft niet persé over werk te gaan; een boektip, een lekker recept of dansmove mag ook. Maak er een gewoonte van om dingen die jij interessant en leuk vind te delen met anderen. Organiseer bijvoorbeeld leer-lunches (ookwel een brown-bag session), geef een mini-workshop voorafgaand aan de vrijdagmiddag borrel of word mentor van een nieuwe collega. Elke dag opschrijven wat je geleerd hebt helpt hier ook bij. Je brein geeft je hierdoor sneller een signaaltje om nuttige info tijdens je werkdag te delen; je kan makkelijker uitzoomen en wordt meer omgevingsbewust.

Bron1 Bron2

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.

 

 

 

0

Your Cart