Skip to main content

Read this article in English

De wereld om ons heen verandert in rap tempo op het gebied van technologie, politiek en de arbeidsmarkt. Om als organisatie daarin succesvol te blijven is flexibiliteit en wendbaarheid een must. Daarom is het belangrijk dat medewerkers zich aan kunnen passen, eigen verantwoordelijkheid nemen en continu nieuwe skills aanleren waar op dat moment behoefte aan is. Met andere woorden is de organisatie van de toekomst een lerende organisatie. Een plek waar groei en lifelong learning voorop staat. Daarbij is het hebben en stimuleren van een growth-mindset essentieel.

Hiervoor is een leercultuur nodig. Een omgeving waarin mensen fouten durven maken, elkaar feedforward geven en de focus ligt op samen leren in plaats van individueel presteren. Zo’n cultuur ontstaat niet van de één op de andere dag, maar je kunt wel elke dag bijdragen aan een omgeving waarin leren gestimuleerd wordt. Hoe doe je dat in jouw team en organisatie? Zo maak je een goed begin:

1. Verbind met je collega’s
Door elkaar beter te leren kennen, ook op persoonlijk vlak, vergroot je de onderlinge band en het vertrouwen. Je draagt bij aan een veilige sfeer; wat de basis is voor openheid, groei en een hechte samenwerking.

2. Geef het voorbeeld en fail forward
Houd fouten niet voor jezelf, maar deel ze met de rest en leer ervan. Dit kan spannend zijn in het begin, maar de drempel om dit te doen wordt steeds lager. Wanneer je ook bewust successen viert, ontstaat een positieve groei-vibe.

3. Deel elke dag kennis en inzichten
Dit hoeft niet per se over werk te gaan: een boekentip, een lekker recept of een leuke activiteit om te doen mag ook. Maak er een gewoonte van om dingen die jij interessant en leuk vindt te delen met anderen. Organiseer bijvoorbeeld leer-lunches, geef een mini-workshop voorafgaand aan de vrijdagmiddag borrel of word mentor van een nieuwe collega. Elke dag opschrijven wat je geleerd hebt helpt hier ook bij. Je brein geeft je hierdoor sneller een signaaltje om nuttige info tijdens je werkdag te delen, je kunt makkelijker uitzoomen en wordt meer omgevingsbewust.

Bron1 Bron2

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.