Skip to main content

Innovatie ontstaat door het uitdagen van de status quo. Het begint vaak met de simpele vraag ‘wat als?’. Je bedenkt hoe je zou willen dat iets is, ondanks dat dat misschien niet mogelijk lijkt. Om vervolgens te experimenteren en te kijken hoe je dit kunt creëren. Een mooi voorbeeld; Netflix is ontstaan vanuit een 40 dollar boete bij een videotheek en de vraag: ‘Wat als je een film kon huren zonder dat er boetes in rekening werden gebracht voor het te laat terugbrengen?’.

Innovatie en disruptie expert Luke Williams noemt dit een disruptieve hypothese. Een invulling van de ‘wat als’ vraag die in eerste instantie vreemd, willekeurig en onhaalbaar lijkt. Het gaat niet om het aanpassen van één of een paar kenmerken van een bestaand idee (een nieuwe feature of een andere kleur), een disruptieve hypothese gaat veel verder dan dat. Het helpt je om in een geheel andere richting te gaan denken. Zo is een traditionele hypothese een logische voorspelling gebaseerd op kennis en feiten, die je vervolgens kan gaan testen. Bijvoorbeeld: het scherm van je telefoon blijft zwart. Een logische hypothese; de batterij is wellicht leeg. Door het opladen of vervangen van de batterij, zal het scherm weer aan gaan. Een disruptieve hypothese daarentegen is geen logische voorspelling. Het is een niet-logische provocatie; ‘wat als de telefoon helemaal geen batterij nodig zou hebben?’.

In zijn boek Crafting a disruptive hypothesis: how to be wrong at the start, to be right in the end legt Luke Williams uit welke vragen je jezelf moet stellen om doorbraak-ideeën te krijgen in je werk.

  1. Wat wil je disrupten? 

Hoewel Williams in zijn boek vooral focust op de disruptie van een industrie of branche, kun je het ook kleiner aanpakken. Je kunt bijvoorbeeld ook de werkwijze van jouw organisatie, afdeling of van jezelf innoveren. De continue verandering in organisaties vraagt namelijk ook om het continu aanpassen van de manier waarop je jouw werk doet; het kan altijd slimmer, leuker, efficiënter. Stap één is het kiezen van de situatie, werkwijze, service etc. dat je wilt disrupten. Het is hierbij belangrijk dat je groot blijft denken en de natuurlijke neiging om in te zoomen op een te specifiek probleem te weerstaan. Als je begint met te klein denken, loop je later in het proces vast, omdat je jouw opties hebt gelimiteerd.

  1. Wat zijn de aannames?

De algemeen gedeelde opvattingen die we hebben, zorgen ervoor dat we op dezelfde manier blijven handelen. Wanneer we bijvoorbeeld in een restaurant eten, verwachten we dat we een menu krijgen om uit te kiezen. Als we sokken kopen, verwachten we dat deze als bijpassend paar worden verkocht. We denken vaak niet bewust na over deze aannames, omdat het dingen zijn die zo logisch lijken en die ‘altijd zo zijn geweest’. De tweede stap in het innovatie proces is het identificeren van de aannames rondom hetgene dat je wilt disrupten. Dit doe je bijvoorbeeld door vergelijkbare concurrenten of (wanneer je jouw werkwijze wilt disrupten) collega’s met dezelfde functie, te bestuderen. Wat doet iedereen altijd op dezelfde manier en vanuit welke gedeelde opvattingen komt dit voort?

  1. Wat zijn je disruptieve hypotheses?

Je volgende stap is om de status quo uit te dagen en disruptieve hypotheses te bedenken. Dat betekent dat je de aannames op zoveel mogelijk manieren omdenkt en vanuit alle hoeken bekijkt. Concreet zijn hier 3 methodes voor:

  • Invertion; aannames precies omdraaien. Een voorbeeld; de aannames rondom frisdrank waren ‘het is goedkoop’ en ‘het smaakt goed’. Draai deze om naar ‘het is duur’ en ‘het smaakt niet goed’. Dat klinkt belachelijk, maar is precies wat Red Bull deed. In hun marketingcampagne verlegden zij de focus naar andere zaken; namelijk de energiekick die je ervan krijgt. Een gat in de markt.
  • Denial; één of meer van de aannames weglaten. Het weglaten van de aanname dat een training wordt gegeven door een trainer, maakte e-learning populair. Ook autoverhuurbedrijven stonden op hun kop toen de aanname ‘papieren invullen aan een balie’ en ‘huren per dag’ werden weggelaten door bedrijven zoals Greenwheels en Connectcar.
  • Scale; zaken uit proportie trekken. Dit heeft Ferran Adria gedaan met zijn wereldberoemde restaurant El Bulli. In plaats van het standaard 3-gangen menu, kreeg je hier een 30-gangen menu waar je 5 uur over deed. De menukaart kreeg je achteraf pas te zien (invertion).

Jouw werkpraktijk

Het doorlopen van deze stappen is waardevol om te doen in een brainstorm met anderen. Maar ook in je dagelijkse werk kun je dit makkelijk zelf doen, ongeacht wat jouw werkzaamheden zijn. Bekijk simpelweg welke activiteiten je routinematig altijd op dezelfde manier doet. Vraag jezelf af hoe je het eens op een andere manier zou kunnen doen en experimenteer hiermee. Het zit ‘m vaak in kleine dingen. Verruil de trage kopieermachine bijvoorbeeld voor een snelle scanfoto-app op je mobiel. Veel routine’s zijn nuttig en fijn, maar het blijven uitdagen van de status quo, en daarmee het ‘disrupten van je comfort zone’ is essentieel om je werk(wijze) te blijven vernieuwen en verbeteren. Je blijft er flexibel door, geeft jezelf uitdagingen en creëert de kans om op een slimmere manier en met meer plezier te werken.

Succes!

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.