Skip to main content

Wat maakt een sterk team? Een team is meer dan een groep individuen die op dezelfde afdeling of aan hetzelfde project werkt. In een team is er synergie; teamleden versterken elkaar. Ze stellen elkaar vragen en bieden hulp, delen kennis en geven feedback. Dit gebeurt alleen wanneer er is voldaan aan een aantal voorwaarden. Patrick Lencioni heeft deze voorwaarden inzichtelijk gemaakt in zijn ‘5 frustraties van teamwork’ piramide:

Vertrouwen
Dit is de onderste laag van de piramide en de basis voor een goede samenwerking. Vertrouwen kun je vergroten door met elkaar te verbinden op persoonlijk vlak. Je ontdekt  wat je aan elkaar hebt en waarvoor je bij elkaar terecht kunt. Daarbij is inzicht in elkaars sterke punten en valkuilen belangrijk om elkaar te kunnen aanvullen. Een bijkomend voordeel van actief met elkaar verbinden is dat je de onderlinge ‘gunfactor’ verhoogt. Wanneer je iemand goed kent en waardeert, ben je eerder bereid om je nek voor die persoon uit te steken.

Confrontatie en discussie
Confrontatie wordt vaak vermeden bij gebrek aan vertrouwen. Er wordt niet open gecommuniceerd, maar achter elkaars rug om of in de wandelgangen gesproken. Confrontatie klinkt negatief, maar is waardevol. Het zorgt namelijk voor openheid en voorkomt dat frustraties of irritaties ontstaan. Bovendien is het een voorwaarde om elkaar te helpen groeien. Wanneer er vertrouwen is in een team, durven teamleden elkaar eerder aan te spreken op gedrag en feedforward uit te wisselen om samen te werken aan succes. Een positieve mindset tegenover fouten maken is daarbij ook belangrijk; fouten zijn er om van te leren, niet op elkaar op af te rekenen.

Betrokkenheid
De volgende voorwaarde van een goede samenwerking is betrokkenheid. Dit creëer je door open communicatie doordat ideeën worden uitgewisseld en er ruimte is voor ieders mening. Er ontstaat consensus en elk teamlid voelt zich gehoord en betrokken bij het team, bij de beslissingen die gemaakt worden en bij de doelen die gehaald moeten worden.

Verantwoordelijkheid
Wanneer elk teamlid zich verantwoordelijk voelt voor zijn werk en het succes van het team, stimuleren zij dit ook bij elkaar en blijft de standaard van het werk hoog. Het is daarbij belangrijk dat iedereen weet wat zijn of haar verantwoordelijkheden en die van collega’s zijn. Een duidelijke rolverdeling is daarom essentieel om de verantwoordelijkheid en het gevoel van autonomie van teamleden te vergroten.

Resultaat
De bovenste laag van de piramide gaat over een focus op de gezamenlijk te behalen resultaten, in plaats van een focus op individueel succes. In een sterk team helpen teamleden elkaar groeien om samen te werken aan teamsucces. Een gezamenlijke missie helpt hierbij; deze werkt als een magneet waardoor de neuzen allemaal dezelfde kant op staan.

Benieuwd hoe jouw team op de Lencioni piramide scoort? Ontdek het met deze vragenlijst.

Bron

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.