Skip to main content

Jezelf versterken doe je door te focussen op waar je van nature goed in bent, om daar nóg beter in te worden. Op gebieden waar je minder goed in bent zul je namelijk met veel moeite een 10 scoren, terwijl het verder ontwikkelen van je kwaliteiten je al snel het hoogste resultaat zal opleveren. Doen waar je al goed in bent betekent echter niet dat dit makkelijk is.

Bij elke kwaliteit hoort namelijk een uitdaging. Door met die uitdaging te oefenen, verander je dit in een extra kwaliteit waarmee je jouw andere kwaliteiten versterkt. Het kernkwadrant van Daniël Ofman maakt dit duidelijk en geeft je inzicht in jouw kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën. Dit kun je niet alleen gebruiken om jezelf te ontwikkelen, maar ook om bijvoorbeeld functioneringsgesprekken voor te bereiden. Met onderstaande stappen helpen we je op weg.

Jouw eigen kernkwadrant invullen:

 1. Begin met het invullen van een kernkwaliteit. Bedenk waarvoor anderen vaak naar je toe komen, wat voor dingen jou energie geven en waar je vaak voor wordt geprezen. Inzicht in jouw talenten of DISC-stijl kan je ook helpen in het achterhalen van jouw kernkwaliteiten.
 2. Bedenk welke valkuil tegenover jouw kwaliteit staat. Wat gebeurt er wanneer je doorslaat in jouw kwaliteit? Wat zijn dingen die je doet onder druk of stress en welke verwijten hoor je wel eens?
 3. Je uitdaging is gedrag dat je nog niet voldoende laat zien. Dit gedrag is het positief tegenovergestelde van jouw valkuil. Wanneer je oefent met jouw uitdaging, kan dit een kwaliteit worden waarmee je jouw kernkwaliteit versterkt. Vaak is dit gedrag dat je in anderen bewondert.
 4. Als laatste vul je jouw allergie in; dit is gedrag dat tegenover jouw valkuil staat. Het is een overdrijving van je uitdaging en het is gedrag dat je niet graag bij jezelf of bij anderen ziet.

Voorbeelden van kernkwadranten:

 • Kernkwaliteit: Daadkrachtig
 • Valkuil: (Te daadkrachtig:) Drammerig
 • Uitdaging: (Tegenovergestelde van drammerig:) Geduldig
 • Allergie: (Te geduldig:) Passief
 • Kernkwaliteit: Bescheiden
 • Valkuil: (Te bescheiden:) Ontzichtbaar
 • Uitdaging: (Tegenovergestelde van ontzichtbaar:) Zichtbaar/profileren
 • Allergie: (Te veel profileren:) Arrogant

Succes!

Binnen zowel de Life Design training als de Win at Work training is er veel aandacht voor deze kernkwadrant en hoe je er gebruik van kan maken in jouw werkpraktijk.

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.

Bron