Je comfortzone; de plek waar je je competent voelt en goed presteert, maar ook de plek waar je verveeld kan raken, kansen misloopt en minder snel nieuwe dingen leert. Wanneer we willen groeien, is het noodzakelijk om buiten je comfortzone te treden.
Senniger’s comfort-learning-panic zone model geeft dit duidelijk weer. De comfortzone omvat alle situaties die we al kennen, vaardigheden die we hebben geleerd en activiteiten die ons makkelijk afgaan. Ver buiten je comfortzone ligt je paniekzone; deze zone omvat uitdagingen die te groots en moeilijk zijn op dat moment. Je hebt de benodigde skills nog niet, weet niet waar je moet beginnen en ervaart een hoge mate van stress. Tussen de comfortzone en paniekzone ligt de leerzone. Deze zone omvat alles wat uitdagend is; wat we nog niet eerder hebben gedaan, maar wat niet onmogelijk is om te doen.Wanneer je je in je leerzone bevindt, ervaar je geen angst, maar juist focus en positieve emoties die komen met het leren van nieuwe dingen.
Door vaker in je leerzone te zijn, verschuiven dingen van de leerzone naar de comfortzone. Je comfortzone wordt op die manier groter. Dingen uit je paniekzone, schuiven naar je leerzone. Oftewel; in je leerzone verleg je jouw grenzen. Volgens Senniger leer je het beste wanneer je afwisselt tussen je comfortzone en je leerzone. Het kan echter best lastig zijn om je comfortzone (tijdelijk) te verlaten; ons brein staat namelijk van nature in de ‘bescherm en vermijd’ stand. Situaties die bij ons spanning, onzekerheid of andere negatieve emoties opwekken, gaan we vaak liever uit de weg.
Met deze 3 tips help je jezelf om uit de ‘vermijd’ stand te komen en zet je makkelijker de stap naar je leerzone:
- Wees eerlijk tegen jezelf. Wanneer zich een uitdagende situatie voordoet en je gaat deze uit de weg, kijk dan eens objectief naar de reden daarvoor. Als je de kans om te spreken op een conferentie afwijst, is dat dan écht omdat je het te druk hebt, of eigenlijk omdat je het eng vindt? Of wanneer je jouw collega niet aanspreekt op gedrag waar jij hinder van hebt, is dat dan omdat je echt geloofde dat het wel zou stoppen, of omdat je de confrontatie niet wilde aangaan? Wanneer je inventariseert welke excuses je voor jezelf maakt en hier objectief naar kijkt, ontdek je wat de echte motieven zijn achter jouw keuzes. Zo neem je de eerste stap naar het bewust maken van andere keuzes.
- Maak van een big deal een smaller deal. Er zijn vaak een paar dingen die we spannend vinden aan een situatie. Dat betekent dat er ook dingen zijn aan een situatie die we niet spannend vinden. Door daar op te focussen, maak je moeilijke dingen makkelijker voor jezelf. Vindt je het bijvoorbeeld spannend om te netwerken met onbekenden, behalve wanneer het een kleine groep mensen is? Spreek dan niet iedereen aan, maar focus je op 1 of 2 mensen met wie je een klik ervaart. In elke uitdagende situatie zijn er kansen om met één voet in je comfortzone te blijven. Herken deze kansen en maak er gebruik van.
- Neem de stap. Uit je comfortzone treden betekent altijd een moment waarop je een drempel overgaat. Op het moment dat je de keus maakt om dit te doen, geef je jezelf een doel om naartoe te werken. Je hebt een eerste overwinning gemaakt op jezelf en kan je vervolgens gaan focussen op het behalen van succes. Probeer daarom je eerste ‘vermijd’ neiging te negeren en neem de keus om ergens voor te gaan. Deel het met anderen voor extra steun.
Groeien betekent vallen en opstaan. Uit je comfortzone treden kan daarom soms ook gepaard gaan met bepaalde ‘groeipijn’. Je neemt het risico dat je kan falen, maar je creëert tevens een kans op groot succes. Door kleine stappen te nemen en jezelf af en toe te pushen iets spannends te doen, help je jezelf om jouw volle potentieel te bereiken.
Succes!
Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.