Skip to main content

Assertiviteit is een belangrijke vaardigheid die kan bijdragen aan positieve relaties, betere communicatie en meer zelfvertrouwen. Maar niet iedereen heeft deze associatie bij assertief zijn. De cultuur in een organisatie, de wijze waarop iemand is opgevoed of de angst voor conflict of afwijzing kan er aan bijdragen dat mensen ten onrechte negatieve aannames hebben over wat assertiviteit is.

Lees hier wat de 5 meest voorkomende misvattingen zijn over wat assertiviteit is:

  1. Assertief zijn betekent dat je agressief bent. Assertiviteit betekent niet dat je anderen probeert te overheersen of te domineren. Het gaat erom dat je op een zelfverzekerde manier voor jezelf opkomt en je eigen grenzen respecteert, terwijl je ook rekening houdt met de gevoelens en behoeften van anderen.
  2. Assertiviteit is een aangeboren eigenschap. Dit is absoluut niet waar. Assertiviteit is een vaardigheid die kan worden ontwikkeld en verbeterd met de juiste oefening en training. Iedereen kan leren assertief te zijn.
  3. Assertief zijn betekent dat je altijd je zin krijgt. Assertiviteit gaat niet over het altijd krijgen van wat je wilt. Het gaat erom dat je op een respectvolle manier voor jezelf opkomt en dat je openstaat voor de behoeften en standpunten van anderen. Soms betekent dit dat je moet onderhandelen of compromissen moet sluiten.
  4. Assertiviteit is alleen belangrijk op de werkplek. Assertiviteit is belangrijk in alle aspecten van het leven, niet alleen op het werk. Het kan helpen om relaties te verbeteren, je zelfvertrouwen te vergroten en conflicten op te lossen. Ook in relaties met vrienden en familie dus.
  5. Assertiviteit is hetzelfde als egoïsme. Assertiviteit betekent niet dat je alleen aan jezelf denkt en geen rekening houdt met anderen. Het gaat erom dat je op een respectvolle manier voor jezelf opkomt terwijl je ook rekening houdt met de behoeften en gevoelens van anderen. Assertiviteit kan zelfs helpen om betere relaties op te bouwen met anderen.

Hoe denkt jouw omgeving over assertiviteit? Hebben zij wellicht onterecht aannames over assertiviteit zoals hierboven beschreven? Open eens het gesprek en deel met elkaar hoe assertiviteit jullie kan helpen om de relatie te verbeteren, meer zelfvertrouwen te voelen of open te zijn over onuitgesproken gevoelens.

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.