Doorvragen of open vragen stellen is één van de basis skills in gespreksvoering. We weten wel hoe dit moet, toch lukt het niet altijd om hier genoeg aandacht aan te geven in een gesprek. Vind je het lastig om tijdens een gesprek goede open vragen te bedenken? Geen zorgen, er is er maar één die je hoeft te onthouden; de ‘waarom vraag’.

Door de ‘waarom’ vraag meerdere malen (zo’n 5x) in een gesprek te gebruiken, laat je de ander op een steeds dieper niveau nadenken over de oorspronkelijke vraag. Deze ‘5x waarom?’ methode is oorspronkelijk een manier om tot de kern van een probleem te komen. De methode is ook toepasbaar op het stellen van doelen, het maken van beslissingen of het achterhalen van drijfveren of weerstand bij anderen. Het helpt jou en je gesprekspartner om sneller tot de kern van jullie gesprek te komen en elkaars belangen te begrijpen. Hierdoor leg je makkelijker een brug tussen jezelf en je gesprekspartner.

Probeer het eens uit in een gesprek of pas de methode toe op een probleem; als je vastzit in een vraagstuk bijvoorbeeld. Pas in een gesprek wel op dat je niet aanvallend overkomt. Je kunt de ‘waarom’ vraag vaak beter formuleren als ‘wat maakt dat je..?’ of ‘ wat is de reden dat..?’. Door af te wisselen met andere open vragen blijft het gesprek natuurlijk aanvoelen. Strikt vasthouden aan het aantal 5 hoeft ook niet; soms brengen 3 ‘waarom’ vragen je al tot de kern en soms zijn er meer dan 5 nodig.

Succes!

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.