Skip to main content

We denken vaak dat een goede spreker iemand is die zelfverzekerd is. Iemand die zonder zenuwen een grote groep mensen toespreekt, krachtige gebaren maakt en de klemtoon op de juiste woorden legt. Deze skills zijn indrukwekkend en helpen om je boodschap helder en krachtig over te brengen. Er is echter één ding dat belangrijker blijkt dan zelfverzekerdheid of presentatie skills; enthousiasme. Hieronder lees je waarom.

1 Zelfvertrouwen draait om jou, enthousiasme draait om je verhaal

Wanneer je teveel focust op zelfverzekerdheid en het onderdrukken van je zenuwen, leg je de aandacht op jezelf. Je legt dan druk op jezelf om op een bepaalde manier voor de groep te staan en je hebt sneller de neiging om juist over jezelf en jouw kunnen te gaan twijfelen. Door juist te focussen op de boodschap die jij over wilt brengen en te bedenken wat jij belangrijk of inspirerend vindt aan de boodschap, vertaalt dit zich in enthousiasme. Je spreekt dan met meer energie en overtuiging en gebruikt krachtige gebaren zonder daar over na te hoeven denken. Jouw publiek focust daardoor ook op jouw verhaal en minder op de manier waarop je voor de groep staat.

2 Zelfvertrouwen draait om jou, enthousiasme draait om de ander

Wanneer je enthousiast bent over je boodschap, wil je dat anderen deze begrijpen en jouw enthousiasme delen. Je verlegt makkelijker de focus van jezelf naar je publiek en de feedback die je publiek aan je geeft. Je checkt continu; hoe komt de boodschap aan? zijn ze geïnteresseerd, hebben ze je begrepen? Wat kan je zelf nog meer doen om ze te boeien en mee te nemen in jouw verhaal? Door aandacht te geven aan je publiek, kun je hen erbij betrekken en een betere en leukere ervaring geven.

3 Zelfvertrouwen is bewonderenswaardig, enthousiasme is besmettelijk

Als spreker kun je jouw publiek van energie beroven of hen juist energie geven. Wanneer jij met energie en enthousiasme vertelt, heeft dat invloed op je lichaamstaal, je uitstraling, je stem en manier van spreken. Jouw publiek neemt jouw energie en enthousiasme vervolgens over; want emoties zijn ‘besmettelijk’. Hierdoor hangt het publiek aan je lippen en hebben ze aan het eind van je verhaal een positief en geïnspireerd gevoel.

Een laatste pluspunt van enthousiasme is dat het je zenuwen verdoezelt. Enthousiaste sprekers worden door het publiek als minder zenuwachtig en meer zelfverzekerd gezien. Begin je volgende presentatie daarom met jouw ‘why’; wat maakt jou enthousiast?

Benieuwd hoe jij dit enthousiasme kan trainen en ontwikkelen? Kijk dan eens naar onze Presenting with Storytelling training. Tijdens deze training ga je namelijk aan de slag met oefeningen die je helpen om dit enthousiasme op te wekken en vast te houden.

Succes!

Bron1 Bron2

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.