Skip to main content

Het hebben van sociale relaties is een basisbehoefte van de mens. Het houdt ons brein gezond; sociale interacties stimuleren de aanmaak van nieuwe zenuwcellen en helpen onder andere dementie en depressiviteit voorkomen. Maar ook je creatief denkvermogen wordt groter, naarmate je een groter sociaal netwerk hebt. Creatief denken en innoveren is namelijk een sociaal fenomeen; het ontstaat door het uitwisselen van informatie, ideeën en verschillende perspectieven.

Jill E. Perry-Smith onderzocht de rol van sociale netwerken in het bevorderen van creativiteit en vond dat vooral ‘oppervlakkige’ relaties een invloed hebben op het creatief denkvermogen. Het gaat dus niet zozeer om de kwaliteit van de relaties, maar om kwantiteit. Hoe groter en diverser je netwerk, hoe groter je toegankelijke ‘knowledge base’. Oftewel; meer mensen om je heen betekent meer kennis om te delen. Daarnaast is het belangrijk dat je sociale netwerk divers is; blootstelling aan veel verschillende denkwijzen, perspectieven en ideeën vergroot je cognitieve flexibiliteit en helpt in het creatief oplossen van problemen.

Wil jij jezelf of jouw team een creativiteitsboost geven? Begin dan dus met het verbinden met je collega’s. Ga op zoek naar zoveel mogelijk verschillende mensen en bouw een creatief netwerk op. Dit helpt je niet alleen om flexibeler te denken, maar verhoogt ook jouw werkplezier. Met wie verbind jij je vandaag?

Succes!

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.