Skip to main content

Net als iedereen beschik jij over natuurlijke talenten die bepalen op welke gebieden jij topprestaties kan leveren. Wanneer je geen aandacht besteed aan deze talenten zijn ze nog niet volledig ontwikkeld. Volgens het Strengthsfinder gedachtegoed zijn ze dan ‘raw’ in plaats van ‘mature’. Een niet ontwikkeld talent is vaak niet productief en vooral op jezelf gericht. Terwijl een ontwikkeld talent juist wel productief is en vooral op anderen of naar buiten is gericht. Ultiem gebruik maken van je talenten betekent daarom ook dat je niet alleen uitblinkt in wat je doet, maar ook je omgeving of anderen hiermee helpt.

3 tips om je talenten in topvorm te krijgen:

1. Vertaal je talenten naar gedrag
Een talent kan abstract zijn en niet direct zichtbaar. Het is dan lastig om je talenten bij jezelf te herkennen en deze te ontwikkelen. Begin daarom met het in kaart brengen van gedrag dat bij jouw talenten hoort en bedenk concrete manieren waarop je dit gedrag vaker kan vertonen (op jouw werk).

2. Vergaar kennis en skills
Deze twee ingrediënten zijn key in de ontwikkelingen van jouw talenten. Breng in kaart wat jij nodig hebt om je talenten in te zetten. Is jouw talent bijvoorbeeld leergierigheid, dan helpt het je als je zo veel mogelijk nieuwe informatie kan verwerken. Doe dan een cursus ‘snellezen’.

3. Deel je talenten
Delen met anderen geeft jou de kans om je talenten vanuit een ander perspectief te bekijken. Een aspect van een talent dat jij wellicht niet bij jezelf herkent, is voor een ander overduidelijk. Maak gebruik van deze frisse blik en vraag om tips en adviezen om je talenten te ontwikkelen. Deel jouw talenten ook met anderen door ze in te zetten om hen te helpen. Jij doet waar je goed in bent en wordt hier zo nog beter in. De ander profiteert hiervan; win win.

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.