Skip to main content

“The illiterate of the 21st century will not be those who cannot read and write. It will be those who cannot learn, unlearn and relearn.” – Futurist Alvin Toffler (1928 – 2016)

De organisatie van de toekomst is een lerende organisatie. Een organisatie waarin mensen continu groeien, experimenteren met nieuwe werkwijzen en oude werkwijzen mogen loslaten als de situatie vraagt om iets nieuws. Het kunnen leren, ontleren en herleren is dan ook een van de meest waardevolle vaardigheden die je als professional in een snel veranderende wereld kunt hebben. Mensen met een hoge learning agility hebben het vermogen om snel te leren van ervaringen en dit te vertalen naar nieuw effectief gedrag. Het maakt je flexibeler in verandering en zorgt ervoor dat je productief en effectief kunt zijn in elke (toekomstige) situatie. Het vergroten van je learning agility maakt jou toekomstproof. Onderstaande punten helpen je hierbij.

1: Ontwikkel een groei-mindset 

Het hebben van een groei-mindset (Carol Dweck) helpt enorm is het vergroten van je leervermogen. Het is de overtuiging dat je intelligentie en vaardigheden niet vast staan, maar dat je deze continu kan blijven ontwikkelen. Door te geloven in jouw eigen leervermogen, ga je eerder op zoek naar nieuwe uitdagingen en ben je gemotiveerder om te blijven leren. Kort gezegd; doordat je gelooft dat je kunt groeien, groei je ook. Je weet immers dat je alles aankan dat op jouw pad komt; je kunt iets wellicht niet direct, maar je kunt het wel leren. Iedereen kan deze mindset bij zichzelf ontwikkelen en bij anderen stimuleren. Dat begint met het ombuigen van belemmerende gedachten naar positieve en activerende gedachten.
Uiteraard zijn er veel factoren die invloed hebben op hoe mensen zich binnen organisaties ontwikkelen en of zij een groei-mindset hebben of niet; is er bijvoorbeeld sprake van een leercultuur of niet? Welke rol hebben de leidinggevenden in de organisatie? Zijn mensen gelukkig en betrokken in hun werk? In onze Lift up Leader workshop leer je hoe je een groei-mindset stimuleert bij jouw medewerkers, hoe je hen naar een hoger niveau kunt tillen en jouw team toekomstproof kunt maken.

2: Experimenteer in je werk

Een snel veranderende werkomgeving, vraagt ook om het aanpassen van je werkwijze. Dit betekent regelmatig je routines doorbreken en continu experimenteren met nieuwe manieren waarop je je werk kan doen. Het hebben van vaste routines helpt ons om tijd en energie te besparen, maar maakt ons ook blind voor nieuwe kansen en slimmere mogelijkheden. We zien niet meer hoe het anders kan en blijven lange tijd hetzelfde doen. Hier is vaak dus ook het meeste winst te behalen, wanneer we dit doorbreken. Disruptief denken is een methode die helpt om met een frisse blik naar je werk te kijken. Het helpt je om in kleine stappen je dagelijkse werk te innoveren, jouw creatief denkvermogen en learning agility te trainen. 

3: Stap uit je comfort zone

Want leren gebeurt buiten je comfort zone. Daar liggen nieuwe ervaringen, uitdagingen en kansen die jou helpen ontwikkelen. Door regelmatig uit je comfort zone en in je learning zone te stappen, raak je eraan gewend om jezelf uit te dagen en worden ‘onbereikbare’ dingen bereikbaar. Bovendien zorgen nieuwe ervaringen voor nieuwe verbindingen in je brein, waardoor je sneller verbanden kunt leggen tussen verschillende concepten. Het maakt je creatiever, flexibeler en het vergroot je leervermogen.

4: Vraag om feedback

Of beter; vraag om feedforward. Dit een een positieve groei-vorm van feedback waarbij de focus niet ligt op wat je verkeerd hebt gedaan in het verleden, maar juist op wat er nog beter kan in de toekomst. Deze input is onmisbaar als je continu wilt blijven leren in je werk. Daarbij is het belangrijk om niet bang te zijn om fouten te maken en de kunst van het vooruit falen te leren. Ook hierin hebben leidinggevenden een grote impact. Het is aan hen om het goede voorbeeld te geven, zich kwetsbaar op te stellen en eigen fouten en learnings te delen. Om fouten van anderen niet te betraffen, maar juist te vragen om er op te reflecteren, er lering uit te halen en dit met de rest van het team te delen. 

5 Reflecteer

Reflectie is een essentieel onderdeel in ons leerproces. Je blikt terug en vraagt jezelf; wat ging er goed? wat ging er anders dan verwacht? wat kan er nog beter? wat wil ik de volgende keer anders doen?. Door dit een vast onderdeel te maken van je dagelijkse werk, haal je de maximale lering uit je ervaringen, geef je jouw ontwikkeling een boost en maak je jezelf (of jouw team) toekomstproof. Maak er een gewoonte van om dit bijvoorbeeld aan het eind van elke dag te doen.

Wil je leren en ervaren hoe je jouw learning agility vergroot en flexibeler wordt in je werk? Doe dan mee met de Game Changer learning track.

Bron

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.