Skip to main content

Ken je dat fijne gevoel, dat je met iets bezig bent en alles om je heen vergeet? Dat je volledig gefocust bent op wat je doet en hier ook enorm van geniet? Je zit in een flow. Het begrip flow, geïntroduceerd door psycholoog en hoogleraar Mihaly Czikszentmihalyi, kun je breder trekken dan plezier hebben in een enkele activiteit. Flow speelt een belangrijke rol in de mate waarin mensen plezier hebben in hun werk.

Flow is een gemoedstoestand die je ervaart wanneer er een perfecte balans is tussen jouw vaardigheid en de moeilijkheidsgraad van de activiteit die je uitvoert. Wanneer we naar werk kijken betekent dit dat je taken uitvoert die niet te gemakkelijk zijn, maar ook niet te moeilijk. Wanneer je iets moet doen wat je heel gemakkelijk afgaat, dan ligt het gevaar op de loer dat je verveelt raakt. Wanneer de taak echter te moeilijk is, kun je gefrustreerd raken omdat het je steeds niet lukt je doel te bereiken. Een taak waarbij je flow ervaart ligt nét iets boven jouw huidige kunnen. Hierdoor gaan jouw lichaam en geest zich op zo’n manier inspannen dat deze inspanning zelf de beloning is waarvan je geniet. Czikszentmihalyi stelt dat mensen die flow ervaren in het moment leven en zich meester over de situatie voelen. Op zo’n manier, dat hun besef van tijd en ruimte en zelfs hun zelfbewustzijn even naar de achtergrond verdwijnt.

Uit onderzoek blijkt dat flow een samenspel is van ten minste een aantal van de volgende kenmerken:

  • Er wordt naar een duidelijk doel gestreefd
  • Er is een hoge mate van concentratie en doelgerichtheid
  • Verlies van het zelfbewustzijn: men gaat volledig op in de activiteit en vergeet daardoor zichzelf
  • Het verlies van tijdsbesef: de uren lijken voorbij te vliegen
  • Er is directe feedback: hierdoor weet je meteen wat je goed en fout doet en kun je daar je handelen direct op aanpassen
  • Er is een goede balans tussen vaardigheden en de uitdaging van de activiteit
  • Je hebt een gevoel van persoonlijke controle over de taak, activiteit of situatie
  • De activiteit op zichzelf geeft intrinsieke beloning

In onderstaande tabel is te zien hoe de verhouding tussen vaardigheid en uitdaging kan leiden tot een flow-ervaring.

 

Flow

Jobtraining wil professionals in staat te stellen om vaker flow te ervaren en zo hun werkplezier te vergroten. Met onze trainingen en leeroplossingen zorgen we ervoor dat je niet alleen competenter wordt in je werk, maar ook de juiste uitdagingen zoekt waarbij je deze competenties en vaardigheden nodig hebt. Op deze manier blijf je je ontwikkelen en vergroot je jouw werkgeluk, doordat je vaker flow momenten ervaart. Benieuwd naar hoe jij deze flow makkelijker kan ervaren? Binnen zowel onze Life Design training als de Win at Work training kijken we naar hoe je deze flow kan bereiken en wat daar voor nodig is.

Voor vragen kun je een mailtje sturen naar info@jobtraining.nl of ons bellen 020 423 0603.

Tekst: Toon van Welsem