Skip to main content

De iceman wordt hij genoemd. Wim Hof is wereldbekend om zijn vermogen om extreme kou te trotseren. Zo staat hij 2 uur in een ijsbad en loopt een marathon in de sneeuw in niets meer dan een korte broek. En dat zonder dat zijn eigen lichaamstemperatuur daalt. Als trainingsbureau wilden wij ontdekken wat Wim’s geheim is om zijn grenzen te verleggen. Geen betere manier om te leren dan door te ervaren; we volgden met het hele Jobtraining team een Wim Hof workshop en doken het ijsbad in.

De Wim Hof Methode
De basis van de Wim Hof Methode (WHM) is een ademhalingstechniek. Onze ademhaling heeft effect op elke cel in ons lichaam, door het verrijken van bloed met zuurstof. Het is de enige manier waarop wij zelf bewust invloed hebben op ons autonoom zenuwstelsel; alle processen die automatisch worden gereguleerd zoals de spijsvertering, verwijden en vernauwen van bloedvaten en de interne organen. Met onze ademhaling kunnen we dus bewust contact maken met en autonomie krijgen over ons autonoom systeem. Door de zuurstofinname te verhogen komt er middels chemische en fysische processen meer energie vrij in het lichaam. Elke ‘slapende’ cel in je lichaam wordt als het ware geactiveerd.  Dit helpt je om je lichaam in optimale conditie te houden en grip te krijgen op reacties (fight or flight) van je lichaam in stressvolle situaties (zoals bijvoorbeeld extreme kou).

Mind over matter
Simpel gezegd kun je lichamelijke grenzen verleggen door je geest te versterken. De monnikken in Nepal kunnen dit al jaren; zij drogen bijvoorbeeld bevroren ijsdoeken met de warmte van hun lichaam, zonder zelf af te koelen. Door de ademhalingsoefeningen beïnvloed je niet alleen je fysiek, maar kom je ook in een meditatieve staat. Het helpt je om volledig op je lichaam te focussen en contact te maken met het oerbrein, door de neo-cortex (rationele brein) even uit te schakelen. Je mindset verandert dan; angst verdwijnt en je vertrouwt volledig op het kunnen van je eigen lichaam. Jij gelooft dat je iets kunt, dus kun je het. Mind over matter.

Take aways
Na een aantal rondes geoefend te hebben met de ademhalingstechniek, waren we klaar voor de ultieme test; het ijsbad. In het bad hebben we de fysieke fight or flight reactie weten te controleren en bleven we daar vanuit een (semi) innerlijke rust in zitten. In een bak met ijs kunnen zitten is voor de meeste mensen geen relevant doel. Maar ook in je dagelijkse leven kan de WHM behulpzaam zijn, bij wijze van mentale en fysieke training:

  • Het helpt je om de neo-cortex en het oerbrein dichter bij elkaar brengen. Het oerbrein is onder andere verantwoordelijk voor de eerste onbewuste weerstand bij verandering en weerhoudt je ervan om uit je comfort zone te treden; een bedreiging zorgt namelijk voor een fight or flight reactie. Door contact te maken met je oerbrein kun je makkelijker je angst overwinnen, grenzen verleggen en jezelf ontwikkelen.
  • Door je volledig te focussen op je lichaam verhoog je je concentratievermogen, focus en doelgerichtheid.
  • Door je lichaam bloot te stellen aan stressoren (zoals een ijsbad) vergroot je je doorzettingsvermogen en ontwikkel je een growth-mindset: de overtuiging dat je alles kan leren en je grenzen kan verleggen. Het helpt je om meer te bereiken dan je ooit had gedacht.
  • Het brengt je lichaam en geest in balans; door contact te maken met elke cel in je lichaam en door het dagelijkse moment van meditatie.

Een boodschap van Wim Hof die bij ons is blijven hangen; je bepaalt zelf met je geest wat je wilt bereiken en je lichaam is een vehicle dat je daar brengt. We kunnen meer dan we denken, if you put your mind to it.

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.