Skip to main content

Ben je zoek naar meer verdieping op de theorie uit onze training? Krijg je graag meer tips bij de vaardigheid die je hebt ontwikkeld? Dan hebben we goed nieuws. In dit artikel delen wij een aantal van onze favoriete boeken op het vlak van persoonlijke ontwikkeling, ingedeeld naar de onderwerpen van onze trainingen. Read it, learn it, hello new you!

Rust in je Kop 

Focus AAN/UIT– Dicht de 4 concentratielekken en krijg meer gedaan in een wereld vol afleiding (Mark Tichelaar, 2019)

Mark Tigchelaar is gespecialiseerd in het coachen van mensen om hun prestaties op het werk te bevorderen. Aan de hand van theorieën over productiviteit, analyses vanuit zijn eigen ervaringen en het bespreken van praktijkgerichte opdrachten en tips, krijgt de lezer een helder beeld van de mogelijkheden om meer uit zichzelf te halen door zijn focus weer op scherp te krijgen. 

Grip– Het geheim van slim werken (Rick Pastoor, 2019)

Weten wanneer je welke tip moet toepassen, is een vak apart; dit boek helpt je hierbij. Grip is een slimme manier van werken, die rekening houdt met de weerbarstige dagelijkse praktijk. Het hoe (de uitvoering) van ons werk, maar ook het wat en waarom van ons werk komen aan bod. Het helpt je om erachter te komen wat je wilt met je werk en waarom.

Ik heb de tijd– Een handleiding in tijdsurfen (Paul Loomans, 2013)

We hebben het allemaal druk, drukker, drukst, wat maakt dat we steeds gehaaster gaan leven en steeds minder vaak vanuit rust handelen. Want daar hebben we gewoon de tijd niet voor, denken we. Zenmonnik Paul Loomans laat in zeven simpele stappen zien hoe gemakkelijk en natuurlijk het is om wél vanuit rust het leven te benaderen. 

Body Language

Bodylanguage– alle geheimen van lichaamstaal (Joe Navarro, 2018)

Mensen kun je doorgronden via hun lichaamstaal. Want lichaamstaal liegt nooit. In deze praktijkgerichte gids laat Joe Navarro, erkend expert op het gebied van non-verbale communicatie, zien hoe iemands lichaamstaal is te ‘lezen’.

Win at work

Ontdek je sterke punten 2.0– Een revolutionair programma om unieke talenten te ontwikkelen (Tom Rath, 2018)

Tom Rath is gespecialiseerd in het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten en het leren herkennen van je talenten. Aan de hand van uiteenlopende theorieën, analyses van praktijksituaties en met toepassing van de door de auteur ontwikkelde Strengthsfinder krijgt de lezer een goed beeld van de mogelijkheden om zijn talenten te (her)ontdekken en om deze actief toe te passen in de dagelijkse praktijk.

Uitblinkers– waarom sommige mensen succes hebben en andere niet (Malcolm Gladwell, 2012)

Wat is er zo bijzonder aan een uitzonderlijke prestatie? Dat lijkt een vreemde vraag, maar met vreemde vragen is Malcolm Gladwell op zijn best. ‘Uitblinkers’ is een stimulerende en verbazende zoektocht naar de herkomst van succes. En die ligt niet, zoals meestal wordt gedacht, in een bijzonder brein of een verbluffend talent.

Presentation Skills 

Het groot ABC voor Blijer Presenteren– Zo word jij een authentiek spreker (Marjolein Diks, 2017)

Het Groot ABC voor Blijer Presenteren helpt sprekers van hun podiumvrees af, een eigen presentatiestijl te vinden en een goed verhaal te vertellen. PresentatieExpert Marjolein Diks helpt sprekers zich bewust te worden van kwaliteiten die zij al in zich hebben om een authentiek spreker te zijn. Veel boeken over presenteren gaan over het aanleren van technieken. Dit boek niet. Dit boek gaat over afleren wat je jezelf hebt aangeleerd. Omdat in iedereen al een blije spreker zit!

Storytelling

De kracht van storytelling– waarom sommige verhalen aanslaan en andere niet (Carmine Gallo, 2016)

Het geheim achter vrijwel alle successen is een krachtig verhaal! The New York Times noemde storytelling daarom ‘een strategisch wapen met onvoorstelbare kracht’. In ‘De kracht van storytelling’ beschrijft Carmine Gallo hoe je overtuigende en inspirerende verhalen vertelt die ook jou zullen helpen je doel te bereiken. Hij onthult de magische ingrediënten die ervoor zorgen dat je verhaal onweerstaanbaar wordt en anderen inspireert of overtuigt.

The Storytelling Animal– How stories makes us human ( Jonathan Gotschall, 2013)

Storytelling Animal gaat meer over psychologie en hoe het allemaal werkt in je hoofd. Waarom zijn wij storytelling animals? Het geeft je alle ins & outs hierover. Als je weet hoe het in je hoofd werkt, kun je erop inspelen.”

Life Design

Ikigai– De Japanse geheimen voor een lang, gezond en gelukkig leven (Héctor Garcia, 2016)

Op het Japanse eiland Okinawa woont een opvallend groot aantal actieve en gezonde honderdjarigen. Dat feit wordt in verband gebracht met hun leefwijze, waarin het Japanse concept ikigai – letterlijk vertaald als ‘het geluk altijd bezig te zijn’, maar in feite vooral ‘zin van het bestaan’, centraal staat. Juist ikigai lijkt het geheim te zijn voor een lang, tevreden en gezond leven. De auteurs onderzoeken hoe dat komt en onderzoeken de kunst van het jeugdig ouder worden

Ons feilbare denken– thinking, fast and slow (Daniel Kahneman, 2016)

Waarom beoordelen we dezelfde situatie anders voor en na de lunch? Waarom denken we dat knappe mensen competenter zijn dan anderen? Daniel Kahneman toont in ‘Ons feilbare denken’ aan dat we veel irrationeler zijn dan we denken. Hij legt uit dat we twee denksystemen hebben: een snelle, intuïtieve manier en een langzame, weloverwogen manier. Beide zijn uitermate praktisch, maar het gaat vaak fout omdat we – zonder dat we het doorhebben – de verkeerde manier van denken gebruiken. In deze moderne klassieker legt Daniel Kahneman uit waarom we zo vaak verkeerde inschattingen maken en geeft tips om deze valkuilen te vermijden en betere beslissingen te nemen.

Voor dummies– De kleine NLP voor Dummies (Romilla Ready, 2015)

Neuro-linguistisch Programmeren (NLP) reikt de essentiële bouwstenen aan om te ontdekken
hoe mensen denken en hun emotionele kwesties regelen. Dit praktische boekje laat je zien hoe je NLP-kernvaardigheden zoals rapport opbouwen en spiegelmethoden in praktijk brengt. Of je nu je zelfvertrouwen wilt vergroten, effectief wilt communiceren of beslissingen wilt nemen die je leven veranderen, in dit boekje vind je de middelen die je nodig hebt om te slagen.

Persuasive Power

Invloed– de 6 geheimen van het overtuigen (Robert B. Cialdini, 2016)

Dit boek legt op heldere wijze uit op welke manieren wij worden overgehaald. Aan de orde komt achtereenvolgens beïnvloedingswapens, wederkerigheid, commitment en consistentie, sociale bewijskracht, sympathie, autoriteit, schaarste en onmiddellijke invloed. 

IJs verkopen aan Eskimo’s– de psychologie van overtuigen (Pacelle van Goethem, 2012)

Hét Nederlandse standaardwerk over overtuigen! In ‘IJs verkopen aan eskimo’s’ biedt Pacelle van Goethem een revolutionair model, inzicht in de psychologie van overtuigen, gebaseerd op hersenonderzoek en haar voortdurende onderzoek naar de best practices. 

Klap op je Kop

Een compleet nieuw brein– waarom de rechterhelft van ons brein ons succesvoller maakt (Daniel H Pink, 2015)

Dit boek, in de traditie van Daniel Goleman, Marcus Buckingham en Malcom Gladwell, laat ons op een nieuwe manier kijken naar wat mensen en organisaties tegenwoordig succesvol maakt. Niet langer zullen advocaten, accountants of sofwareontwikkelaars het voortouw nemen; de beurt is aan degenen die de rechterhelft van hun hersenen een hoofdrol geven in hun werk. Het zijn de ontwerpers, scheppers en ontwikkelaars – kortom, de creatievelingen. Dat is wat organisaties en onze economie nodig hebben om innovatief te blijven: mensen die hun creativiteit kunnen en durven gebruiken. 

Gamestorming– Spellen voor vernieuwers en veranderaars (Dave Gray, 2012)

Mooie dingen gebeuren niet in het luchtledige. Het kan een hele opgave lijken om een omgeving te scheppen waarin creatief denken en innovatie floreren. Hoe krijgt je dat voor elkaar in jouw organisatie? Met gamestormen is het makkelijker dan je denkt.In ‘Gamestorming’ staan ruim 80 spellen die je helpen om barrières te slechten, beter te communiceren, inzicht te vergroten en nieuwe ideeën en strategieën te bedenken.

Patronen doorbreken– negatieve gevoelens herkennen en veranderen (Hannie van Genderen, 2012)

Drie auteurs, werkzaam als psycholoog en/of psychotherapeut, schreven dit zelfhulpboek om negatieve gedragspatronen te doorbreken. De manier om dit te doen is via de zogenoemde Schematherapie. Het boek is bestemd voor mensen die zichzelf willen veranderen. Het biedt vragenlijsten tot zelfonderzoek en oefeningen om beklemmende patronen aan te pakken (met ruimte om de antwoorden in te vullen; ook online beschikbaar).