Een organisatieverandering kan je uit je comfort zone halen. Dit heeft positieve kanten en kan nieuwe kansen brengen, maar zorgt ook voor voor onzekerheid. Hoe gaat je werk er inhoudelijk uit zien in de toekomst? Wie worden je nieuwe collega’s en op welke plek kom je terecht? Blijft jouw functie überhaupt nog bestaan en is er nog wel plek voor je binnen de organisatie?

Onzekerheid over je toekomst kan verlammend werken; je staat als het ware ‘on hold’. Gebrek aan controle zorgt voor frustratie en minder werkplezier. Herken je dit? Goed nieuws; je kunt leren omgaan met onzekerheid. Deze tips helpen je om je zekerder te voelen in onzekere tijden en de regie terug te pakken.

1 Kom ‘uit je hoofd’. Verbinden met anderen die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt, geeft je het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Het delen van zorgen en frustraties lucht op en maakt dat je minder piekert. Probeer in deze gesprekken ook bewust de positieve kanten te belichten van de verandering en deel ideeën die je hebt of dromen die je waar wilt maken. Hierdoor krijg je wellicht aanmoediging, nuttige feedback en train je jezelf om met een positieve blik naar de toekomst te kijken. Positiviteit werkt als een onzekerheidsremmer.

2 Bereid je voor op het onbekende en blijf in beweging. Hoe kun je weten wat te doen, als je niet weet wat je moet doen? Onzekerheid brengt lastige vragen met zich mee die we niet kunnen beantwoorden. Nadenken over een onzekere toekomst doen we liever niet; het versterkt juist het gevoel van onzekerheid. Hierdoor zijn we geneigd om niet te ondernemen, maar af te wachten, tot ‘dingen duidelijker zijn’. We hopen zo toch nog in onze comfort zone te kunnen blijven. Dit werkt echter averechts; dit gedrag versterkt alleen maar het gevoel geen controle te hebben. De manier om je zekerder te voelen over een onzekere toekomst is door het onbekende op te zoeken. Daag jezelf uit en neem regelmatig de tijd om rustig na te denken over mogelijke veranderingen. Wat is jouw best case scenario? En jouw worst case scenario? Schrijf voor jezelf op: Wat kun je in deze scenario’s niet meer? Wat kun je nog steeds? Wat kun je dan juist wél, wat je nu niet kunt? Daarnaast kun je jouw brein trainen om flexibeler om te gaan met het onbekende; door nieuwe ervaringen op te doen. Werk bijvoorbeeld af en toe op een nieuwe plek of spreek tijdens de lunch af met collega’s die je (nog) niet goed kent. Je hoeft geen concreet plan uit te werken voor de toekomst, maar elke stap is beter dan geen.

3 Doe wat met je interesses. Zorgen en stress hebben de neiging om onze aandacht op te eisen en energie op te slokken. Er blijft dan weinig rust over om ook dingen te doen die je leuk en interessant vindt. Voorkom dat je in een negatieve neergaande spiraal terecht komt en blijf dingen doen die je een goed gevoel geven; dit helpt je om met een positieve blik naar zaken te kijken en te relativeren. Of je nou een design cursus volgt, yogalessen neemt of een retraite aan jezelf cadeau doet; iets doen met je interesses houdt je in balans en geeft je een gevoel van competentie en regie. Jouw interesses zijn namelijk vaak de gebieden waar jouw kwaliteiten liggen en waar je uitdaging met plezier aan gaat. Bonus: wellicht helpt het je zelfs ontdekken wat je graag zou willen, indien jouw huidige functie niet meer bij jou past of komt te vervallen.

4 Focus op jouw invloed. Een laatste en belangrijke tip is om te accepteren dat je sommige dingen nog niet weet. Stop met piekeren over zaken waar je geen invloed op hebt, dit kost je onnodige energie. Neem op deze momenten simpelweg even diep adem (hierdoor voel je je fysiek en mentaal rustiger en positiever) en probeer je negatieve gedachten los te laten. Focus je in plaats daarvan op de zaken die je wél kunt beïnvloeden, dat is vaak meer dan je denkt.

Door actief bezig te blijven met deze tips train je jezelf om flexibeler te zijn in veranderingen en ‘rewire’ je jouw brein om te focussen op het positieve. Het helpt je om je competent en zeker te voelen in onzekere tijden en erop te vertrouwen dat je alles aan kunt wat op je pad terecht komt.

Succes!

Vond je dit interessant?

Bekijk ook: De TEDtalk van Jason Clarke: Embracing Change

Lees ook: Zo vergroot je jouw comfort zone

Wil je leren en ervaren hoe je regie houdt in veranderingen? Volg dan onze Life Design training. Ook binnen onze Rust in je Kop training besteden we veel aandacht aan hoe je omgaat met verandering zonder daarbij stress te ervaren.

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail naar info@jobtraining.nl.